Istarske TV postaje ne snalaze se u situaciji s koronavirusom

0

Istra, najrazvijenija hrvatska regija, perjanica gospodarstva, turizma, male poljoprivrede i da ne nabrajamo dalje. U svakoj takvoj normalnoj sredini očekuje se imati TV postaje koje će sada prestrašenog i umornog istarskog radnika, težaka, biznismena, umirovljenika, bolesnika, školarca, studenta informirati o stanju njegovog grada, sela, regije kao što to stalno čine istarski portali, novine i radio postaje

A što rade istarske televizije 17. ožujka 2020? Kada nezabilježeno Istra postaje karantena bez presedana! Kada nezabilježeno Istra zaustavlja svoje gospodarstvo i poduzetništvo! Kada Istra postaje veliki stacionar!

Zakonske odredbe

Prvo da pročitamo što kaže zakon, Članak 15. Zakona o elektroničkim medijima:

“(1) U slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske, kao i u slučaju velikih prirodnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća i epidemija, pružatelj medijskih usluga obvezan je na zahtjev nadležnoga državnog tijela objaviti bez naknade proglase, kao i službena priopćenja nadležnih državnih tijela kada postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, sigurnost zemlje te javni red i mir.”

Ovi ni ne proizvode sadržaje koje bi koristili za objave u trenutku i momentu već će navečer nešto objaviti snimke nečeg što svi znamo.

Novac znaju uzeti

Idemo dalje. Članak 33. Zakona o elektroničkim medijima RH: “(1) Tijela državne uprave  kao i pravne osobe u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske dužne su 15% godišnjeg iznosa namijenjenog promidžbi svojih usluga ili aktivnosti utrošiti na oglašavanje u audiovizualnim ili radijskim programima regionalnih i lokalnih nakladnika televizije i/ili radija.”

Tu se možda snalaze. A da ne govorimo o Fondu agencije za elektroničke medije gdje se za televizije godišnje isplaćuju milijunski iznosi za proizvodnju lokalnog programa.

Što znači danas,17. ožujka 2020. imati koncesiju za istarsku TV postaju?

Emitirati kroz dan TV prodaju, glazbene spotove i već gledane reprize. I onda navečer, jer se po zakonu nešto treba i emitirati, izvrtiti nešto što se zovu 'Vijesti'. Ono što svi u Istri već znamo (prenijeli portali) a i to nitko neće više gledati jer je za njih nacionalna TV produkcija Area 51. A oni svi počinju od 18 sati. 

Nemaštovitost urednika, direktora i novinara

Zapanjujuća je nemaštovitost urednika, direktora i novinara, ako ih imaju, da se nisu sjetili ako ne od jutra onda barem dnevno od 12 sati kroz poslijepodne Istranima, Istrijanima ponuditi, sada kada su doma zaključani, lokalne i regionalne servisne informacije uživo, goste liječnike uživo, savjetnike, psihologe, istarske dužnosnike civilne zaštite, policije, vatrogasaca i svega što u ovom trenutku treba čovjek. U živo. Skypom Trst, Udine, Venecija, imamo istarske studente u Europi. Kako su? Što kažu gradonačelnici? Što kaže župan, koje mjere se provode? Možda da se čuje i poziv umirovljenika, možda je netko zaboravljen, zanemaren. Otvoreni telefon, mail, skype. 

Jer ovo Istra još nije imala! Halo! Nije televizija, TV prodaja! (D.D./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa