Iz Amerike preko Amsterdama i Beča u samoizolaciju

2
Nenad Čakić s Martinom Rimac i Arjetom Hodža u Lincolnovom memorijalu u Washingtonu
Nenad Čakić s Martinom Rimac i Arjetom Hodža u Lincolnovom memorijalu u Washingtonu

Nakon deset dana putovanja po Sjedinjenim Američkim Državama, gdje sam najveći dio puta o koronavirusu slušao samo na jutarnjim vijestima CNN-a i FoxNewsa, pod rubrikom 'vijesti iz svijeta', povratkom u Europu suočio sam se s našom surovom korona realnošću – po nalogu granične policije iduća dva tjedna provest ću u samoizolaciji u svom stanu.

Korona je u SAD-u postala nacionalni problem tek zadnja dva dana našeg boravka na drugom kontinentu. Do tada nas je zanimala isključivo kroz praćenje vijesti iz našeg kraja, a koje su svakim danom bivale sve dramatičnije. Iako se na svim američkim news kanalima stalno govorilo o tome, po ulicama, u restoranima i trgovinama nije se osjećala nikakva 'napetost'. U čitavom New Yorku vidjeli smo tek dvije-tri osobe s maskama, jedini podsjetnik na koronu bili su uređaji za dezinfekciju ruku na svakom koraku.

Otkazivanje letova  

No, kada je Donald Trump zabranio letove iz EU, više nam nije bio svejedno, to više što prvih sati nakon njegovog obraćanja ni avio kompanije nisu točno znale na koga se sve zabrana odnosi. Naime, Trump je zabranio dolazne letove iz Europe, osim Velike Britanije, ali ne i odlazne za Europu. Ali da bismo s nekim avionom, u našem slučaju Austrian Airlinesom, odletjeli u Beč, taj avion je najprije trebao doletjeti iz Beča. Ali kako je bilo i puno Amerikanaca koji su se iz EU trebali vratiti u USA, pretpostavljali smo da će nekih letova između USA i EU ipak biti.

No, panike nije bilo, jer smo, u slučaju otkazivanja svih letova, imali još dva rezervna plana. Da u Beč, gdje su nas čekali automobili, odemo letom preko Londona ili da u Beč letimo direktno iz Toronta u Kanadi, koja nije imala nikakve restrikcije.

Srećom, austrijska zrakoplovna kompanija pokazala se vrlo profesionalnom i odgovornom. Doduše, najprije su nas sledili informacijom da je naš let otkazan, ali onda ubrzo i umirili s mailom da traže druga rješenja za naš povratak u Beč. Od tada je prošlo još dva dana i u ta dva dana čak četiri puta su nam mijenjali rute. Kako je austrijska vlada blokirala letove iz pojedinih europskih zemalja prema Austriji tako je Austrian Airlines nama mijenjao letove. Prvi let trebao nam je biti Swiss Airom iz New Yorka preko Zuericha do Beča. To je otkazano. Nakon par sati neizvjesnosti dobili smo novi let Air Franceom preko Pariza. Kad je Austrija blokirala i Francusku, dobili smo novi mail s letom do Pariza, potom do Amsterdama i onda KLM-om do Beča. Kada smo došli u zračnu luku JFK u New Yorku da napravimo check in, iz Air Francea su nas vratili Austrian Airlinesu, koji su nam ponovo promijenili let, ovog puta srećom i konačni, Deltom do Amsterdama i potom KLM-om do Beča.

Putna osiguranja ne pokrivaju epidemije

S obzirom da su nam toliko puta mijenjali letove, iskreno smo odahnuli tek kada smo napokon ušli u avion, jer ako se već, nedaj Bože, trebamo zaraziti, bolje da nam se to dogodi u EU gdje nam vrijedi EU zdravstvena iskaznica, nego u USA s obzirom da putna osiguranja ne pokrivaju epidemije (što je pak tema za neki drugi tekst).

Kada smo sletjeli u Amsterdam, kao da smo došli doma. U ovakvim situacijama čovjek shvati koliko je ideja Europske Unije genijalna i koliko je važno da je naša zemlja ulovila praktički zadnji vlak za ulazak u tu asocijaciju.

Prateći vijesti očekivali smo još puno problema i različitih kontrola do dolaska kući, ali na kraju je ispalo da nas nitko ništa nije pitao do graničnog prijelaza Požane nedaleko Buzeta. U avionu iz Amsterdama za Beč su nam podijelili upitnike austrijske vlade u kojima smo naveli svoje osobne podatke, pa čak i kontakte osoba u Hrvatskoj koje bi Austrijanci nazvali u slučaju potrebe.

Bez kontrola do Požana

Stoga smo očekivali da će nas u zračnoj luci u Beču dočekati 'sanitarci' ili barem neke službene osobe kojima ćemo predati ispunjene upitnike. Ništa od svega toga. Sišli smo s aviona i izašli iz zračne luke bez ikakve kontrole.

Nakon toga smo očekivali neku kontrolu na nekadašnjoj austrijsko-slovenskoj granici u Šentilju. Opet ništa. Mirno smo ušli u Sloveniju i nastavili prema Požanama. Jedino se, zbog vlastite sigurnosti, nigdje nismo zaustavljali na putu od Beča do doma.

Na graničnom prijelazu Požane dežurnoj policajki smo rekli gdje smo sve bili, nakon čega nas je obavijestila da nam svima slijedi dvotjedna samoizolacija. Upisala je naše podatke s kontakt telefonskim brojevima u računalo, predala nam papire s uputama kako se trebamo ponašati u samoizolaciji i eto me sada kod kuće, izoliran od ostalog svijeta.

Srećom, posao mi je takav da mogu raditi i od doma, a jedino što će mi nedostajati je kretanje i treninzi. Jutros smo održali i prvi sastanak redakcije u novim uvjetima. Ja u svom stanu, a svi ostali u redakciji. Zahvaljujući novim tehnologijama život u doba korone i nije tako loš. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa