Početak bogate biciklističke sezone uz Trofej Umag i Istarsko proljeće

0
Vili Bassanese govori na konferenciji za novinare
Vili Bassanese govori na konferenciji za novinare

Sjeverozapadna Istra se proteklih godina istakla kao jedna od najpopularnijih destinacija za profesionalne bicikliste, prvenstveno zbog privlačnosti destinacije, brojnosti i raznovrsnosti biciklističkih staza te kvalitetne infrastrukture usluge i smještajnih kapaciteta po mjeri biciklista. Tome svjedoči i dugogodišnja tradicija održavanja dviju međunarodnih utrka iz kalendara Svjetske biciklističke organizacije (UCI) na području Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.

Nadolazeće biciklističke utrke Trofej Umag i Istarsko proljeće na konferenciji za medije održanoj 28. veljače u Vijećnici Grada Umaga predstavili su sportski direktor utrka Ivica Gržinić, direktor utrka Ivan Črnjarić, predstavnik IRTA-e Nenad Stojkovski te direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović. Sve je prisutne pozdravio gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, a prisutni su bili i njegovi zamjenici Mauro Jurman i Ivan Belušić.

Već 4. ožujka vozi se 8. Trofej Umag, jednodnevna biciklistička utrka rangirana kao 1.2 u sustavu UCI-ja, otvorena za bicikliste u kategorijama muški elite i U-23, odnosno za UCI kontinental ekipe, nacionalne ekipe, regionalne ekipe i klubove u organizaciji biciklističkog kluba Meridiana Kamen Team iz Pazina. Trofej Umag vozi se na stazi dugoj 154 kilometara kroz gradove i mjesta sjeverozapadne Istre, središnje Istre te duž istočnog dijela Istre, a očekuje se sudjelovanje maksimalnog broja dozvoljenih natjecatelja po UCI pravilima, njih 176 iz 29 biciklističkih momčadi, i to iz niza europskih zemalja te nekoliko izvaneuropskih.

Već osam dana kasnije, od 12. do 15. ožujka, vozi se 17. Međunarodna etapna utrka „Istarsko proljeće“, koja se također nalazi u kalendaru Svjetske biciklističke organizacije i boduje se za Svjetski kup. Sama utrka kreće već tradicionalnim prologom koji se vozi u Umagu, da bi potom u tri etape utrka povezala Poreč, Pazin, Labin, Fažanu, Vižinadu i Umag, prolazeći velikim dijelom istarskog poluotoka čime se na najljepši način promoviraju ljepote našeg kraja. Očekuje se nastup sjajnih momčadi, a već se sada sa sigurnošću može reći da će svoje mjesto u pelotonu naći izuzetno veliki broj kvalitetnih vozača.

Trofej Umag i Istarsko proljeće su međunarodne biciklističke utrke koje su iznjedrile velik broj vrhunskih sportaša, prošlogodišnji pobjednik Istarskog proljeća bio je Austrijanac Felix Gall iz Development Team-a Sunweb, dok je na Trofeju Umag pobjedu odnio Čeh Alois Kankovsky – Team Elkov Author. Iako prevladavaju strani klubovi, domaće snage branit će Biciklistički klub Meridiana Kamen Pazin s već renomiranim imenima u svijetu biciklizma poput Davida Rebellina, Emanuela Kišerlovskog, Matea Frankovića, Antonia Baraća i drugih. Veći dio ekipe bit će smješten u hotelima Plave lagune, hotelu Sol Garden Istra for Plava Laguna u Umagu te u hotelu Molindrio Plava Laguna u Poreču.

„Velik broj domaćih i inozemnih klubova velik napor ulažu u pripreme za glavnu natjecateljsku sezonu, upravo iz tog razloga je Trofej Umag savršena prilika za testiranje njihove forme s natjecateljima iz mnogobrojnih zemalja. Istarsko proljeće već je odavno tradicionalna utrka, prepoznatljiva po brojnosti i kvaliteti natjecatelja, a u svom sedamnaestom izdanju prolaziti će već tradicionalno kroz gradove i mjesta klastera Sjeverozapadne Istre te Srednje i Istočne Istre te tako potvrditi status Istre kao prepoznatljive i kvalitetne destinacije za cestovni biciklizam. Nadamo se da će se i vremenske prilike malo popraviti te da će svi moći pokazati ono što u ovom trenutku zaista i mogu.“, ističe sportski direktor utrka Ivica Gržinić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa