Kreću dva najveća projekta u mandatu Valtera Glavičića

0
Valter Glavičić, gradonačelnik Labina
Valter Glavičić, gradonačelnik Labina

Na tridesetoj sjednici Gradskog vijeća Labina, održanoj 18. veljače, izglasane su dvije odluke od ogromnog značaja za stanovnike Labina i Labinštine. Njihovim izglasavanjem stvoreni su preduvjeti za realizaciju dva najveća projekta u mandatu gradonačelnika Valtera Glavičića. Jedan je istovremeno i najveći infrastrukturni projekt na Labinštini u zadnjih 80 godina, a drugi po samoj visini investicije nije među najvećim, ali je svakako među najvažnijim i najpotrebnijim projektima posljednjih 20 godina.

Prva važna odluka su izmjene Prostornog plana Grada Labina, koje su od iznimne važnosti za realizaciju strateškog infrastrukturnog projekta Labinštine - odvodnje aglomeracije Labin – Raša – Rabac. Naime, za nastavak projekta bilo je važno da je on usklađen s prostornim planovima Grada Labina te općina Raša i Sv. Nedelja.

MEGA PROJEKT

Usvajanjem ovih izmjena Prostornog plana Grada Labina i općina uključenih u ovaj mega projekt stečen je uvjet da nakon usvajanja i dobivanja suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša na elaborat okoliša započne zahtjevan proces projektiranja cijelog projekta odvodnje. Potom slijedi raspisivanje natječaja za izrađivača projekta i planirano je da bi proces projektiranja mogao potrajati godinu i pol dana.

Riječ je o vrlo zahtjevom i vrlo važnom projektu čija je vrijednost oko pola milijarde kuna, pa slobodno možemo reći da je to najveći infrastrukturni projekt na Labinštini još od doba Italije. Njime će se za idućih dvjesto i više godina riješiti pitanje odvodnje otpadnih voda i zaštite pitke vode u Labinu i na Labinštini.

Druga važna odluka donijeta na istoj sjednici Gradskog vijeća bila je suglasnost Gradu da se može zadužiti kod Privredne banke Zagreb za financiranje kapitalnog projekta izgradnje i opremanja Doma za starije osobe u Labinu.

Grad Labin će se zadužiti dugoročnim kreditom u iznosu od 34 milijuna kuna, uz fiksnu kamatnu stopu od 1,19% godišnje tijekom cijelog otplatnog razdoblja od 15 godina. Ukupni iznos glavnice i kamate po navedenom kreditu iznosi 37,5 milijuna kuna s time da prva rata dospijeva tek 31. ožujka 2022. godine. Posljednja rata kredita za Dom za starije osobe na naplatu će doći 31. prosinca 2036. godine. Na ovaj način kreditno zaduženje Grada Labina uopće se neće povećati u odnosu na sada, jer do trenutka početka otplate ovog kredita, završava otplata nekih prijašnjih zaduženja.

POMOĆ ŽUPANIJE

Ovdje je bitno naglasiti još jednu važnu činjenicu, a to je da će i Istarska županija tijekom cijelog otplatnog razdoblja kredit za Dom za starije osobe sufinancirati s 50 posto vrijednosti  tako da će Županija u labinski gradski proračun uplaćivati polovicu vrijednosti rate kredita

Koji su idući koraci prema ostvarenju ovog dugogodišnjeg labinskog sna, koji polako postaje stvarnost? Nakon odluke Gradskog vijeća, suglasnost za zaduživanje Gradu Labinu mora dati i Vlada RH, ali s obzirom na uredne gradske financije i veliku kreditnu sposobnost, to bi trebala biti samo formalnost. Očekuje se da bi Vlada RH suglasnost za zaduženje mogla dati u roku od 45 dana.

U međuvremenu je raspisan natječaj za izvođača radova i kako sada stvari stoje ugovor s najpovoljnijim ponuditeljem mogao bi se potpisati negdje u travnju. Početak radova na izgradnji Doma za starije osobe očekuje se sredinom ljeta, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2021. godine.

50 KORISNIKA

Da podsjetimo Dom će se graditi u Starim Katurama u neposrednoj blizini Doma zdravlja. Kapacitet će mu biti 50 korisnika te još 20 dnevnih korisnika. Predviđeno je 16 jednokrevetnih i 17 dvokrevetnih soba s dodatnom sobom za izolaciju. Moguće je povećanje kapaciteta Doma do 63 stalnih korisnika i 20 dnevnih korisnika, reorganizacijom pojedinih jednokrevetnih soba u dvokrevetne. U donjoj etaži nalazit će se sobe za smještaj korisnika prvog i drugog stupnja, a u istočnom dijelu etaže bit će odvojen dio za smještaj oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Na prvom katu nalazit će se sobe za smještaj trećeg i četvrtog stupnja s popratnim sadržajima, te gerijatrijsko-palijativna skrb. Dnevni centar Doma za starije bit će poluotvorenog tipa te će između ostaloga pružati usluge pripreme i dostave obroka te prijevoza starijih osoba koje nisu redovni korisnici doma. Grad će subvencionirati smještaj onim korisnicima koji neće moći sami financirati smještaj. (Eleonora Vlačić)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VOZAČ/VOZAČICA TRANSFERA / TRANSFER DRIVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/ICA NA SPORTU

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA