Emil Daus u Saboru: 'Zaštitimo naše more od mikroplastike'

0
Emil Daus
Emil Daus

Zastupnik IDS-a Emil Daus u Saboru je 20. veljače ukazao na nužnu potrebu zaštite mora od plastičnog otpada, kao i na problem o kojem se u javnosti nedovoljno priča, a to je mikroplastika. Pojasnio je kako mikroplastika,  čija je veličina od 1 mikrometra do 5 milimetra, nastaje razgradnjom plastike koja se duže vrijeme nalazi u moru te istaknuo da je zaista zabrinjavajuće to što se sedimentira u morskim organizmima kao što su ribe i školjkaši, koje čovjek konzumira prehranom.

U svom govoru istaknuo je kako je problem mikroplastike ogroman zbog toga što plastike u moru ima u nezamislivim količinama, a problem se istražuje tek deset godina.

- Na kraju želimo poslati tri poruke, a to je da se čim prije ulože značajna sredstva u edukaciju i informiranost građana o štetnosti plastike, odnosno mikroplastike kako bi zaustavili njeno daljnje nepropisno odlaganje u more te kako bi se smanjila proizvodnja i upotreba plastičnih proizvoda, posebno onih za jednokratnu upotrebu, zatim da se pruži velika financijska i javna podrška znanstvenim institucijama koje se bave istraživanjem i proučavanjem utjecaja mikroplastike na živi svijet u moru, kao i da se sustavno pristupi organiziranom čišćenju mora i ostalih voda, jer, iako su za svaku pohvalu i primjer svima nama, akcije ribara i ronilačkih društava sama po sebi nisu dovoljna, zaključio je Daus i dodao „zaštitimo naše more“.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RECEPCIONER/KA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODOINSTALATER/VODOINSTALATERKA

Do: 12.03.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK / ICA NA ROŠTILJU

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA