Vijeće odlučilo! Evo tko će ove godine dobiti priznanja grada Pule

0
Sa sjednice Gradskog vijeća Pule
Sa sjednice Gradskog vijeća Pule

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule 19. veljače usvojene su odluke o ovogodišnjim laureatima za najviša priznanja Grada koja će se tradicionalno uručiti na svečanoj sjednici 5. svibnja. Nagrada Grada Pule dodijelit će se Mladenu Pucariću za izniman doprinos u promicanju vrijednosti i stvaranju okruženja jednakih mogućnosti, Grb Grada Pule dodijelit će se vrhunskom sportašu Judo kluba „Istarski borac“ Dominiku Družeti zbog značajnog doprinosa razvitku sporta i ugleda Grada Pule dok će Povelja Grada Pule pripasti OKUD-u Istra.

Vijećnici su usvojili i Odluku o donošenju Akcijskog plana energetske učinkovitosti Grada Pule 2020.-2022. kao i Odluku o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Grada Pula za razdoblje od 2020. do 2030. godine koju je detaljnije predstavio lokalni koordinator za strateško planiranje Aleksandar Matić.

Odobreno zaduženje Kaštijuna

Na sjednici je odobreno zaduživanje tvrtke Kaštijun u iznosu od 20 milijuna kuna koje će se utrošiti za financiranje izrade projektne dokumentacije, nadogradnje i opremanja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Kako je pojasnila članica Uprave Kaštijuna Vesna Dukić, od početka operativnog rada Kaštijuna, mnogi su ranije procijenjeni parametri znatno odstupali od stvarnih. „Do odstupanja je došlo u prvom redu u planiranoj količini i dinamici dovoza, ali i u planiranoj strukturi odnosno samom sastavu otpada.

Da bi se županijski centar u cijelosti kompletirao s potrebnom opremom i radovima, potrebno je osigurati dodatna sredstva i to za nabavku 6 poluprikolica i jednog tegljača kako bi se omogućilo ravnomjerniji dovoz prihvatljivih količina otpada na sam Centar. Uz to, tu je i nabava stroja za drobljenje koji se može koristiti za obradu glomaznog otpada“, kazala je Dukić.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić podsjetio je kako su Istarska i Primorsko-goranska županija  jedine u Hrvatskoj izgradile centre za gospodarenje otpadom. „Mi smo odlučili biti odgovorni prema prirodi i odlučili smo poštivati zakon Republike Hrvatske u vezi zaštite okoliša, jer su sve županije trebale do kraja 2018. morale zatvoriti sve deponije i otvoriti Centre za zbrinjavanje otpada. Ono što je ključno je mijenjanje navika u postupanju s otpadom. Nije Grad Pula birao tehnologiju Centra, mi smo se prilagodili hrvatskim zakonima. Problemi Kaštijuna su tehničke naravi i njih ćemo riješiti kao što riješili i problem neugodnih mirisa kod na rivi,“ zaključio je gradonačelnik.

Miletić komentirao izjave o kočenju projekata Muzil, Saccorgiana i Hidrobaza

Aktualni sat sjednice otvorila je vijećnica Bruna Jovanović upitavši gradonačelnika kako komentira izjave ministra državne imovine koji je Grad Pulu i gradonačelnika okrivio za kočenje projekata Muzil, Saccorgiana i Hidrobaza.

„Grad Pula je uložio velika sredstva za uređenje Hidrobaze za svoje građane i naprosto ne želimo da se javne plaže daju u koncesiju, jer sve plaže trebaju ostati otvorene za sve građane. Nije mi jasno zašto Ministarstvo inzistira na koncesiji kad postoje drugi pozitivni primjeri u okruženju koji funkcioniraju i bez koncesije, poput Verudele ili Autokampa BiVillage. Zašto država kao vlasnik do sad nije pokrenula natječaj za Muzil ili za Saccorgianu? Za njih se natječaji ne raspisuju niti ima bilo kakvih prijepora oko tih područja“, kazao je gradonačelnik.

Vijećnicu Dunju Račić zanimale su nedavno postavljenje obavijesti na nekoliko pulskih plaža na kojima je stajalo kako se pristup istima mora platiti. „To je jedna obična krivotvorina, lažna obavijest koja služi samo za diskreditiranje gradske uprave. Već smo pokrenuli prijavu prema Općinskom državnom odvjetništvu tražeći da se sankcioniraju one koji su te obavijesti i postavili“, komentirao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

Na upit o inicijativi postavljanja penjačke staze na istočnoj strani Gradskih bazena, direktor Pula Sporta Ivan Glušac, rekao je kako Grad Pula time ide u korak s vremenom obzirom da je će sportsko penjanje od ove godine biti i Olimpijski sport. O tijeku radova na izgradnji rotora i prometnica u Valturskoj ulici te na Vidikovcu govorio je pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić kazavši kako radovi na obje lokacije teku planiranom dinamikom te se njih završetak očekuje krajem ožujka ove godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa