Rudnik će ponovno biti motiv dolaska u Rašu

0

Raša se vraća natrag u – rudnik. Vrednovanje rudarske baštine, koje je proteklih godina u ovoj sredini označavano kao strateško razvojno opredjeljenje, postaje - realnost.

Naime, koncem prošle godine Općina Raša ishodovala je potvrdu glavnog rudarskog projekta za uređenje i prenamjenu potkopa Karlota u turističke svrhe. Time su stvoreni uvjeti da se započne s prvom fazom ulaganja. Njome će biti osigurani sigurnosno-tehnički uvjeti za ulazak posjetitelja avanturista u 1,5 km prohodni rudarski tunel s ulazom i izlazom u samom središtu Raše.

„Rudnik će ponovno biti motiv dolaska u Rašu.  Vjerujem da će ovaj projekt promijeniti sliku Raše, ali i Labinštine. Jer, radi se o pravoj atrakciji kakve nadaleko nema, proizvodu za 365 dana u godini. Tome u prilog govori i pilot-projekt koji je, vodeći turiste u rudnik, provodio Istria Inspirit pod kapom Istarske županije. Za izlete u Rašu uvijek se tražila karta više“, ne skriva zadovoljstvo Glorija Paliska, općinska načelnica Raše te nastavlja:

„Isplatila se trogodišnja upornost na rješavanju imovinskopravnih odnosa. Napravljen je velik korak obzirom na kompleksnost zakonskih propisa i činjenicu da se radi o prenamjeni, tj. stavljanju u funkciju rudnika nakon 30 godina od njegovog zatvaranja. Veliko razumijevanje iskazala je i država, koja nam je darovala zemljište. Revitalizaciju bivšeg kamenoloma Karlota i rudarskog naslijeđa Labinštine prepoznala je kao jedinstven projekt u okvirima Hrvatske. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u dosadašnjim aktivnostima u ovoj priči koja je u samoj srži Raše i za koju smo snažno emotivno vezani“.

Paliska naglašava da se trenutno zatvara financijska konstrukcija za prvu fazu radova. „Nakon toga slijedi postupak javne nabave, kroz koji ćemo, vjerujem, što prije dobiti izvođača kako bismo započeli s radovima“, kaže.

U Raši je dosad na mjesnom trgu uređena „Kovarska kuća Arsia“, svojevrsni mali muzej rudarstva, turistički proizvod koji je nagrađen „Zlatnom kozom“, priznanjem županijske Turističke zajednice. Ove godine nastavit će se i s uređenjem nekadašnje kinodvorane, koja će postati centar za posjetitelje s pričom o arhitektonskoj posebnosti Raše i višenamjenska dvorana.

Općina je s komunalnim poduzećem 1. Maj Labin zamijenila nekretnine, pri čemu je postala vlasnikom zgrade nekadašnje toplane. Na redu je sanacija dimnjaka, koji je dotrajao i predstavlja opasnost. „Nakon što se dimnjak sanira, osvijetlit ćemo ga, budući da je on također jedan od raških simbola, a toplanu ćemo prenamijeniti u info-punkt, polaznu stanicu za obilazak obližnjeg rudnika“, zaključuje načelnica Paliska. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa