USKOK digao optužnicu: kroz Istru prebacivali migrante u Sloveniju

0
Granični prijelaz Jelovice - Podgorje na Ćićariji
Granični prijelaz Jelovice - Podgorje na Ćićariji

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv L. H. (1966.), J. K. (1995.), D. Š. (1992.), M. T. (1970.), Ž. A. (1988.), X. V. (1981.), A. K. (1990.), R. V. (1988.), O. L. P. (1990.), I. B. (1965.), I. B. (1997.), M. B. (1986.) i D. V. (1992.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, objavio je DORH 17. veljače.

Optužnicom se prvookrivljenom stavlja na teret da je, u razdoblju od 5. prosinca 2018. do 26. kolovoza 2019., na području Primorsko-goranske, Istarske i Brodsko-posavske županije, povezao u zajedničko djelovanje s ostalima s ciljem da se okoriste nedozvoljenim prevođenjem stranih državljana preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te kroz Hrvatsku do državne granice sa Slovenijom.

U cilju realizacije dogovorenog, prvookrivljeni je sa za sada nepoznatim osobama organizirao nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranaca za iznos od najmanje 1.000 eura po osobi od državne granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske te kroz Hrvatsku dalje u Sloveniju odnosno za iznos od 20.000 eura po osobi od države njihovog prebivališta do krajnjeg odredišta u zemlji Europske unije.

Sukladno postignutim dogovorima, strance su svojim i iznajmljenim vozilima okrivljeni preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom te ih prevozili u neposrednu blizinu granice sa Slovenijom, dok su za to vrijeme ostali u prevoženju stranaca svojim vozilima sudjelovali kao prethodnica s ciljem upozoravanja na prisutnost policijskih ophodnji na ruti kretanja. U jednom prebacivanju stranaca šestookrivljeni je sudjelovao kao vodič koji ih je pješice ilegalno preveo u Sloveniju, dok je desetookrivljeni prilikom drugog prebacivanja stranaca sudjelovao kao vozač. Tako su za najmanje 95 stranaca omogućili nedozvoljeno kretanje po teritoriju Hrvatske te njihov transfer do granice sa Slovenijom koji su naplaćivali od 100 do 500 eura. Na opisani način su zajedno stekli materijalnu korist od najmanje 93.600 eura.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa