Kaštijun uzima kredit od 20 milijuna za nadogradnju i opremanje

0
Kaštijun
Kaštijun

U cilju informiranja građana o potrebi zaduženja tvrtke Kaštijun dugoročnim kreditom za potrebe financiranja izrade projektne dokumentacije, nadogradnje i opremanja ŽCGO Kaštijun, ta je tvrtka medijima uputila prioćenje. Budući da je od izrade Aplikacije za realizaciju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, a i projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje Centra proteklo puno godina, u trenutku početka operativnog rada ŽCGO, mnogi su projicirani parametri znatno odstupali od stvarnih. Do odstupanja je došlo u prvom redu u planiranoj količini i dinamici dovoza, ali i u planiranoj strukturi odnosno sastavu otpada, navodi se u priopćenju Kaštijuna.

Zajedno sa Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Istarska županija, Grad Pula i samo društvo Kaštijun odradili su više sastanaka radi konsenzusa oko potrebnih dodatnih ulaganja u Centar radi postizanja prihvatljivih uvjeta rada Centra. Ulaganja imaju za cilj prvenstveno učiniti  Kaštijun ekološki prihvatljivim za građane i okruženje, a istovremeno i efikasnijim u smislu obavljanja svoje osnovne funkcije – obrade i zbrinjavanja otpada s područja Istarske županije.

Odnos sufinanciranja između sudionika na Projektu definiran je ugovorom i sporazumom o suradnji kojima je definirano da se projekt sufinancira u iznosu od 80 % bespovratnih sredstava iz fondova (Europska unija i Nacionalni fond), a 20 % je udio lokalne zajednice.  Nakon 31.12.2016. godine kada je završilo  razdoblje prihvatljivosti izdataka (Projekt je  izašao iz EU doprinosa) daljnje financiranje je ugovoreno u omjeru 40% Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, 40% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i 20% lokalna zajednica, koji omjer je zadržan i u planiranim potrebama ulaganja u optimizaciju Centra.  Krajem prošle godine Izvođač radova ponudio je svoj angažman u iznalaženju tehničkih rješenja za poboljšanje parametara rada postrojenja, uvažavajući novonastalu situaciju  u odnosu na izmijenjene količine i sastav otpada.

Kako ponuda Izvođača radova iznosi 19.720.000 kuna, a u proračunima Ministarstva i Fonda su osigurana sredstva u iznosu do 12.620.000 kn, svu razliku do ukupno potrebnih sredstava mora preuzeti lokalna zajednica jer je ulaganje potrebno započeti i završiti do naredne turističke sezone. Preračunato, proizlazi da je lokalna zajednica treba osigurati obvezu sufinanciranja u visini 7.100.000, od ukupno predviđenog ulaganja od 19.720.000 kuna, što iznosi 36%.

Navedeni iznos obuhvaća isključivo zajednička ulaganja, međutim da bi se županijski centar u cijelosti kompletirao s potrebnom opremom i radovima, potrebno je osigurati dodatnih 12.750.000 kuna. Naime, navedena sredstva potrebna su za nabavku dodatnih 6 poluprikolica i jednog tegljača kako bi se omogućilo ravnomjerniji  dovoz prihvatljivih količina otpada na sam Centar, također u navedenom iznosu uključeno  je i potrebno ulaganje na bioreaktorsku plohu u smislu izrade sustava brtvljenja i otplinjavanja te nabavku materijala za dnevno pokrivanje, kao i nabava stroja za drobljenje koji se može koristiti za obradu glomaznog otpada. Procijenjena vrijednost ukupnih ulaganja i onih zajedničkih sa Ministarstvom i Fondom te ovih koji su obaveza Kaštijuna je oko 20 milijuna kuna. Od poslovnih banaka je Kaštijun zatražio ponude za dugoročni kredit za financiranje izrade projektne dokumentacije, nadogradnje i opremanja ŽCGO Kaštijun na iznos od 20.000.000 kuna, na rok otplate od 10 godina, ističe se u priopćenju Kaštijuna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa