'Ne rušite šumu': istarski tartufari će blokirati promet?

0
Darko Muzica
Darko Muzica

Počelo je! Objavljujemo prvi ovogodišnji snažni test istarskih saborskih zastupnika a parlamentarni izbori su baš u tijeku tartufarske sezone. Tartufari su vrlo jasni. Imaju li istarski saborski zastupnici snage “probiti i urazumiti” moćnu državnu firmu Hrvatske Šume? Politika ima šansu, ali ovoga puta ima i rok. Ili? Ili će tartufari i njihove obitelji, simpatizeri i prijatelji 2. svibnja zaustaviti turistički promet na Motovunskom Mostu i tako završiti u svim središnjim informativnim emisijama!?, piše Istragram. U nastavku pročitajte pismo Udruge tartufara upućeno saborskim zastupnicima, a koje potpisuje predsjednik Udruge Darko Muzica.

"Poštovani gospodine saborski zastupniče, poštujući Vašu funkciju narodnog izabranog zastupnika naše istarske izborne jednice, obraćamo Vam se i informiramo Vas u ime većine lovaca istarskih tartufara, u ime ljubitelja prirode, ekoloških aktivista i posebno u ime većeg dijela stanovnika glavnog staništa istarskih tartufa doline rijeke Mirne, naše Motovunske šume.Svjedočimo poslijednjih godina nelogičnoj devastaciji te stoljetne šume kojom upravlja državna tvrtka Hrvatske Šume i čiji koperanti po nekom njihovom „stručnom planu“ vrše siječu i vađenje drvene građe na raznim lokacijama od Sv. Stjepana do Livada, od brane Butoniga do rijeke Mirne i dalje od Livada prema Ponte Portonu.

U ovome trenutku znamo,vidimo i tvrdimo da upravitelj Motovunske šume, osim potrebe da siječe drvenu građu ne vidi ostalu floru i faunu koja obitava u njoj. Kao organizirana Udruga tartufara Istre prvenstveno smo zabrinuti za nekontrolirano uništavanje staništa jedinstvenog istarskog tartufa gdje nerazumnom siječom nepovratno svi gubimo plodište tartufa, ili u najboljem slučaju i sreći, ono duži dio vremena to više nije pa se opet povrati. Koperanti koji vrše naručene usluge od strane stručnjaka Hrvatskih Šuma nisu educirani i ne znaju se ponašati u Motovunskoj šumi (ipak su to samo drvosječe) što ćemo potkrijepiti brojnim fotografijama naših članova na raznim lokacijama. (prilog ovom pismu)

Drugo, jednako važno i ništa manje bitno od devastacije staništa tartufa je devastacija staništa i obitavališta raznih malih i srednjih divljih životinja koje žive na toj lokaciji i tjera ih se tim agresivnim postupcima na neprirodnu seobu a svjedoci smo poslijednjih godina na pojačane prometne nezgode na cesti gdje divljač pokušava prelaziti ceste, posebno D44 od Buzeta do Ponte Portona a koja prolazi uz rub Motovunske šume. Jer jadna divljač ne može na brisanom prostoru unutar šume više živjeti i kreće se. O pernatoj divljači bolje da i ne govorimo ako je još uopće ima. Tužno.

I na kraju, a ne manje važno, na pojedinim mjestima „razorena i ranjena“ Motovunska šuma nije više prohodna. Ne može se njome kretati a od davnina su postojale stare staze, pravci pogotovo u onome dijelu gdje su nekada bili i stari Mlinovi, a to je stari tok rijeke Mirne i stari tok rijeke Butonige. Brazde izvlačenja trupaca su rane koje dugo i teško zacijeljuju.

Sada je sasvim jasno da upravitelj, Hrvatske šume i njihovi suradnici osim interesa za drvenom građom nisu educirani, nemaju znanja niti senzibiliteta za ono živo što se nalazi u Motovunskoj šumi. Nažalost niti ne moraju jer zakoni, koji su nedorečeni i naravno nesavršeni, ne reguliraju ovo pitanje točno, jasno i precizno. Zato smo kao Udruga tartufara Istre, primorani odabrati nekoliko modela i načina borbe za očuvanje Motovunske šume koju su nam naši stari ostavili na korištenje ali imamo namjeru i našim mladima ostaviti je na korištenje, bez obzira tko trenutno njome upravlja.

Udruga tartufara neće promatrati bez reakcije ono što se sada događa, i zato se obraćamo našim izabranim istarskim saborskim zastupnicima sa vrlo jasnim prijedlogom: Odmah, hitno i sada zaustaviti siječu i sve radnje u Motovunskoj šumi i sve planirane radnje upravitelja podvrgnuti stručnoj reviziji i to ne samo šumarskoj, već i onoj biološkoj i veterinarskoj. Na aktualnom satu u Saboru, jasno, artikulirano sa argumentima predstaviti problem nadležnom ministru i predsjedniku Vlade RH sa preciznom porukom i očekivanjem odgovora u brzom prioritetu jer je devastacija u tijeku.

Potaknuti i osnovati nezavisnu ekspertnu skupinu stručnjaka od šumarske do biološke i veterinarske specijalnosti koja bi izvršila pregled novonastalih kritičnih lokacija Motovunske šume i dala svoj sud nakon uvida i izvida. (Udruga tartufara je već markirala neke gps-lokacije). Nakon svih izvršenih radnji, odmah informirati uznemirene lovce tartufare i njihove obitelji, ekološke aktiviste i građane staništa istarskog bijelog tartufa putem svih raspoloživih medija i društvenih mreža, izvanrednom konferencijom za novinare.

Udruga tartufara Istre će 2. svibnja organizirati na lokaciji Motovunski Most – Livade veliki skup svojih članova i simpatizera, a o sadržajima skupa hoće li on biti samo motivacijsko okupljanje ili protest odlučiti će se nekoliko dana ranije kada bude bilo jasno ima li sluha za poruke koje šaljemo prema onima koji ih trebaju primiti na znanje. Ministarstvo turizma RH će jednako tako uz ono Poljoprivrede i Zaštite okoliša, energetike biti informirano o našim inicijativama. Istarski tartuf je nacionalni gastro brend i ovim navedenim pustupcima, ugrožen je!

Naš prvi korak su naši istarski saborski zastupnici preko kojih imamo namjeru otvoriti predmetnu temu i problem u Hrvatskom saboru. On naših zastupnika očekujemo snažnu podršku i operativni anganžman za rješavanje ovog gorućeg problema. Akcijski plan zaštite staništa istarskog tartufa u Motovunskoj šumi se mora donijeti do Uskrsa 2020. godine u hitnom postupku. Ovo pismo i inicijativa „Glas za spas“ ima potvrdu i mandat cijelog članstva Udruge tartufara Istre. S poštovanjem", navodi se u pismu napisanom u Livadama koncem siječnja koje potpisuje predsjednik Udruge Darko Muzica.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa