SDP Pule za mjesne odbore

'Marsovo polje moglo bi biti pulski Central Park'

0
SDP-ovi kandidati na Marsovom polju
SDP-ovi kandidati na Marsovom polju

Povodom skorog održavanja izbora za vijeća Mjesnih odbora Grada Pule nositelji lista za mjesne odbore Nova Veruda, Veruda i Vidikovac SDP-a Pule s koalicijskim partnerima na tim izborima: HSU-om, SDSS-om, HSLS-om i Istarskim Laburistima 7. veljače održali su konferenciju za novinare na Marsovom polju.

Otvorio je Igor Belas, potpredsjednik GO SDP Pula i gradski vijećnik rekavši da Puležani na prostoru Marsovog polja najčešće šeću svoje kućne ljubimce, odrade rutu trčanja ili pješačenja, ali u konačnici to je jedan zapušteni prostor koji se treba pretvoriti u „zelenu“ sportsko- rekreacijsku zonu za Puležane i Puležanke.

Pluća Pule

„Potencijal Marsovog polja je neiskorišten za prostor sporta i rekreacije (zamišljen prvo kompleks bazen pa nogometni kamp), a mogao bi biti 'pluća Pule - Pulski Central Park' samo očito je da za takvo nešto nedostaje vizije, volje i sposobnosti ove gradske vlasti. Kada već pričamo o problematici izostanka sportskih sadržaja, možemo se osvrnuti i na problematiku pulskog sporta koji nema viziju, prepušten je pojedincima 'supermenima' koji drže te  klubove na životu, bez jasne strategije koja je dovela do 'poplave' klubova , a nema jasnih kriterija financiranja istih. Moraju se odrediti „glavni“ klubovi nosioci kvalitete kojima se onda mora financijski pomoći kroz preuzimanja dio plaća za trenere, subvencioniranje prijevoza, kupnje opreme, prehrane itd. Zašto Pulu zaobilaze reprezentacije u odbojci, rukometu, košarci, vaterpolu i na koga da se klinci ugledaju, zašto to mogu Umag, Poreč, Rovinj, a ne može Pula?“, zaključio je pitanjem Belas.

Matija Tomac, nositelj liste za mjesni odbor Nova Veruda, naveo je ad oko 85 posto objekata na području MO Nova Veruda otpada na samostojeće kuće ili kuće u nizu koje imaju zelene površine ispred, iza i oko objekata. Vlasnici prilikom održavanja koliko mogu odlažu otpad u kontejnere za komunalni otpad, a ostalo završi u šumama te je čim hitnije potrebno početi rješavati navedenu problematiku. Također, ono što bi bitno olakšalo svakodnevicu stanovnika MO Nove Verude jesu prometna rješenja i to probijanje ulice Vidikovac prema Voltićevoj radi bolje povezanosti samog naselja. Palisinu ulicu (od raskrižja sa Gervaisovom) treba učiniti jednosmjernom ulicom s usporivačima prometa, Mardeganijevu ulicu također od raskrižja s Palisinom (kod trgovine H2O) prema početku ulice treba učiniti jednosmjernom s usporivačima prometa, a isto treba primijeniti u donjem dijelu Gervaisove ulice.

Rekonstrukcija Ulice Marsovo polje

Silvana Gal, nositeljica liste za MO Vidikovac, također se nadovezala na Belasa i naglasila kako je potrebna prenamjena sadašnjeg poligona i prostora na Marsovom polju u sportsko – rekreativnu zonu za građane kao i obnova pristupne ceste koja vodi do bivšeg vojnog objekta.

„Sam poligon je neiskorišten, a ono što se na njemu trenutačno događa je košnja trave dva -tri puta godišnje. Uređenje i čišćenje šumice ispod OŠ Vidikovac te stroža kontrola i kazne od komunalnih redara za nepropisno odlaganje otpada u istoj ono su za što se treba zalagati MO Vidikovac“, rekla je Gal.

Zatim je navela kako je osim samog prostora Marsovog polja potrebna i rekonstrukcija Ulice Marsovo polje te izgradnja garažne kuće u ulici Marsovog polja na prostoru sadašnjeg „bijelog“ parkirališta. Nositelj liste za MO Verudu Arno Mladinić naglasio je što muči Verudeže. Sufinanciranje obnove starih Austro-Ugarskih vila na Verudi osobito na važnijim prometnicama i označavanje s tablama i natpisima (prvi vlasnici, godina gradnje i još neka važna obilježja) mora biti prioritet zalaganja budućeg saziva Mjesnog odbora Veruda prema gradskoj upravi. Ono što je važno jest da se vrati „život“ na Verudu i  nakon jutarnje vreve, a prvi korak k tome jest povratak proslave Božićnih i Novogodišnjih događanja na novoizgrađenom Trgu Kralja Tomislava - previše novaca građana utrošeno je na uređenje istog,  da bi za ove blagdane izgledao sablasno prazan.

Brine ih odlaganje otpada

U tome bi zasigurno pomogao i pronalazak novih sadržaja za bivšu robnu kuću namještaja na Verudi koja sada (ne) funkcionira na minimumu sadržaja.  Interesantno, svi su istaknuli kako ih brine i remeti im svakodnevicu na području njihovih mjesnih odbora ono što bi zapravo trebalo biti prilično jednostavno – odlaganje otpada. Naime, kažu kako bolje funkcioniranje sustava prikupljanja i odvoza komunalnog miješanog otpada u Puli mora početi funkcionirati, jer je slika koju gledaju svakodnevno u svojim kvartovima - krupni otpad odložen pored kontejnera koji se tjednima ne odvozi.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa