Muškat momjanski

Prvo vino koje je nakon ulaska u EU dobilo zaštićenu oznaku izvornosti

0
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Bogata povijest, prekrasna priroda i specifične arome koje se teško zaboravljaju – svime time može se pohvaliti šarmantni istarski gradić Momjan, smješten na 300 metara nadmorske visine. Upravo na ovom vinorodnom području kojeg krase posebne karakteristike, nastaju neka od najmirisnijih vina, predvođena muškatom momjanskim. Osim što je jedan od najsjajnijih brendova Bujštine, muškat momjanski je i prvo hrvatsko vino koje je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju dobilo zastićenu oznaku izvornosti, piše Jutarnji iz kojeg prenosimo dio teksta.

Jedan od autora specifikacije proizvoda „Muškat momjanski“, dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam, objasnio je da zbog jedinstvenog spoja prirodnih i ljudskih čimbenika, ovo područje unikatno u svijetu. Specifična mikroklima koja objedinjuje utjecaje Mediterana i kontinenta, tlo na flišu s povišenim sadržajem karbonata te brdoviti teren s dobrom i redovitom cirkulacijom zraka, glavni su prirodni čimbenici koji ujedinjeni osiguravaju specifične uvjete za postizanje vrlo visoke kakvoće grožđa i vina.

Od ljudskih čimbenika tu su višedesetljetna selekcija plemki za razmnožavanje materijala isključivo s najkvalitetnijih trsova iz vinograda s područja Momjana, tradicionalni uzgoj trsova na dugo rodno drvo, s niskim prinosima po trsu i hektaru, sustavno plijevljenje mladica, skidanje lišća, zalamanje zaperaka i vršikanje mladica u svrhu postizanja povoljne mikroklime unutar trsa te postupci vinifikacije koji osiguravaju najviši stupanj očuvanja specifične sortne arome u vinu.

Muškat momjanski prepoznatljiv je i čuven među ljubiteljima vina, a vinarima predstavlja neiscprnu inspiraciju. Slučaj je to i u vinariji San Mauro koja se trenutno može pohvaliti s tri predstavnika ove sorte: San Mauro Muškat momjanski suhi, San Mauro Muškat momjanski poluslatki i San Mauro Vino prijateljstva, dok je u pripremi i četvrti.

Vinogradi San Mauro smješteni su nadmorskoj visini u rasponu od 200 do 300 metara, na kojoj su temperatura i struktura tla u savršenoj ravnoteži. U kombinaciji s osunčanim, blago brdovitim pejzažem, flišnom zemljom i mikroklimom, stvaraju se preduvjeti da loza daje najbolje od sebe. Ručnom berbom grožđa obitelj Sinković osigurava da se samo najkvalitetniji plod pretvori u vino, a cijeli proces, od uzgoja grožđa do proizvodnje vina, odvija se pod budnim okom enologa Patrika Sinkovića koji je zaslužan za stalnu i prepoznatljivu kvalitetu vina San Mauro, piše Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIZAJNER/ICA NAMJEŠTAJA - VODITELJ/ICA PRODAJE

Do: 25.09.2020.

NOVA VAS, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A GRAĐEVINSKI/A RADNIK/ICA

Do: 25.09.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PROGRAMER/KA MOBILNIH APLIKACIJA

Do: 25.09.2020.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/TEHNIČAR

Do: 27.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA