konferencija sdp-a

Fasada je derutna i opasna, treba povećati sufinanciranje obnove

0

Povodom skorog održavanja izbora za vijeća Mjesnih odbora Grada Pule nositelji lista za mjesne odbore Arena, Monte Zaro, Stari Grad i Šijana SDP-a Pule s koalicijskim partnerima na tim izborima: HSU-om, SDSS-om, HSLS-om i Istarskim Laburistima 5. veljače su u Puli održali tiskovnu konferenciju.

Tiskovna je održana ispred zgrade na adresi Tršćanska 7 na Punti s derutnom fasadom koja predstavlja opasnost za sve građane koji ondje prolaze. Tiskovnu konferenciju otvorila je Sanja Radolović, predsjednica GO SDP Pule i Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Grada Pule istaknuvši kako je ova fasada odraz funkcioniranja programa Dolcevita, odnosno nefunkcioniranja istoga te utvrdila kako je prijeko potrebna izmjena istoga i povećanje sufinanciranje obnove fasada i pročelja u odnosu na dosadašnji model kojim se obnovilo svega 40-ak pročelja u 7 godina od 24.000 pulskih domaćinstava koliko ih ima Pula.

Damir Milanović, nositelj liste za mjesni odbor Arena istaknuo je konkretnu problematiku i rješenja iste za MO Arena kao što su postavljanje svjetlosnih upozorenja u ulici 43.Istarske divizije na početku drvoreda u smjeru OŠ Šijana, asfaltiranje parkirališta na križanju Pazinske ulice i ul. Joakima Rakovca, označavanje parkirnih mjesta u ulici Dinka Trinajstića Zatim, micanje kontejnera s nogostupa (Pazinska ulica, Emova ulica, ul. Dinka Trinajstića) te prijedlog mjesta za postavljanje novih kontejnera kako se ne bi uzimala postojeća parkirna mjesta, uzimanje postojećih parkirnih mjesta rezultirati će proširenjem parkirnih zona koje se naplaćuju (npr. Emova ulica, Pazinska ulica, Scalierova ulica ).

Sena Devović, nositeljica liste za mjesni odbor Stari Grad navela je kako su „rak rana“ Starog Grada prazni poslovni prostori u centra grada. Potrebno je vizualno urediti izloge zatvorenih poslovnih prostora u vlasništvu Grada i drugih vlasnika te u kontaktu s bivšim korisnicima  utvrditi razloge zatvaranja, jer se na taj način gube radna mjesta i financijska  sredstva za lokalnu zajednicu. Također, moraju se pronaći načini kako poticajno djelovati  na poduzetnike (smanjenje cijene najma, javno  objaviti sve slobodne poslovne prostore, omogućiti prenamjenu, tradicijskim obrtima ukinuti naknadu...).

Druga boljka su definitivno derutne fasade i pročelja koja se čim hitnije trebaju početi obnavljati što zbog estetike što zbog opasnosti za prolaznike. Potrebna su i dodatnih ulaganja u javnu rasvjetu, s naglaskom na ekološku javnu rasvjetu i na uređenje javne rasvjete u centru grada (Kandlerova i usponi), rekla je Devović. Milena Mikač – Bogunović, nositeljica liste za mjesni odbor Šijana kao glavni problem na području MO Šijana istaknula je pitanje odvodnje oborinskih voda i kanalizacije koje za vrijeme većih oborina poplavljuje niža područja Šijane na potezu veliki rotor- 43.istarske divizije-rotor Punta te je rekla kako Grad već godinama obećava rekonstrukciju navedene prometnice, ali nije niti još izrađena projektno-tehnička dokumentacija, a stanje za stanare i poslovne korisnike na navedenoj ruti je neizdrživo prilikom većih oborina.

Problematika napuštenih poslovnih objekata kao što je bivša vojarna i robna kuća Šijana drugi su problem koji muči građane Šijane i za navedene prostore se hitno moraju pronaći sadržaji. Boris Siljan, nositelj liste za mjesni odbor Monte Zaro, rekao je kako je uređenje Huguesovog parka nakon toliko godina obećanja od strane gradske vlasti prioritet kao i njegovo preimenovanje u Park Nikole Tesle čija bista se nalazi u samom parku. Siljan je naglasio kako je potrebno napokon krenuti s izradom bokseva za prikupljanje i razvrstavanja otpada višestambenih zgrada, jer se na puno mjesta u MO Monte Zaro odlaže krupni komunalni otpad i isti se sporo odnosi.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa