načelnik gračišća

Na vlasti je 19 godina i u imovinskoj kartici ima 36 nekretnina

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

"On ima 34.980 kvadrata građevinskog zemljišta koje vrijedi 2,58 milijuna kuna. Kupio ga je bez kredita. Ima i dvije kuće. Njih je sagradio uz pomoć kredita. Jedna kuća s okućnicom ima 1957 kvadrata i vrijedi oko dva milijuna kuna, a druga s okućnicom ima 1176 kvadrata i vrijedi oko 1,5 milijuna kuna", piše Barbara Ban za Jutarnji list iz kojeg u nastavku prenosimo dio teksta.

"Tu su i gospodarski objekt od 129 kvadrata koji vrijedi 130.000 kuna te garaža od 76 kvadrata u vrijednosti od 60.000 kuna. Njih je kupio bez kredita. Naslijedio je pak garažu od 58 kvadrata koja vrijedi 150.000 kuna. Kupio je i 23.244 kvadrata poljoprivrednog zemljišta koje vrijedi oko 98.000 kuna, a nasljedstvom je stekao 96.300 kvadrata livada, šuma i oranica koje su procijenjene oko 768.000 kuna. U suvlasništvu ima i oko 19.200 kvadrata poljoprivrednog zemljišta i dijelova dviju kuća čija se vrijednost procjenjuje na oko 159.000 kuna.

Mjesečno prima plaću od 12.698,26 kuna, no to nije jedini njegov prihod. Godišnje prihoduje 168.399,68 kuna od iznajmljivanja kuće za odmor te 10.600 od prodaje poljoprivrednih proizvoda putem svog OPG-a. Ima kredit Karlovačke banke u iznosu od 205.000 eura na devet godina, a iznos mjesečnog anuiteta mu je 1.898,14 eura. To praktički znači da mu cijela plaća odlazi na kredit. Po struci je automehaničar i ima srednju stručnu spremu.

On je Ivan Mijandrušić, IDS-ov načelnik općine Gračišće koja broji oko 1400 ljudi i tom malom istarskom općinom u središnjoj Istri “vlada” već peti mandat, od 2001. godine. No, tek je sada objavio svu svoju imovinu. Morao je to učiniti nakon što ga je 2019. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa sankcioniralo sa 7000 kuna jer dosad evidenciju svoje imovine nije vodio kako treba. Mijandrušić se žalio, no prošli mjesec Upravni sud u Rijeci nije mu dao za pravo pa će mu se s računa svaki sljedeći mjesec s načelničke plaće skidati 1000 kuna.

Što je to točno Mijandrušić, jedan od najdugovječnijih istarskih načelnika, “skrivao” od Povjerenstva, zašto i kako je postao jedan od rekordera iz redova političara o kojima je vrlo često odlučivalo Povjerenstvo?

Evo o čemu je Povjerenstvo odlučivalo u njegovu slučaju. Povjerenstvo je tragom prijave o netočnim podacima iz njegove imovinske kartice utvrdilo prema stanju zemljišnim knjigama i katastru da u svom vlasništvu ima 159.585 kvadrata, što građevinskih, što poljoprivrednih, a prijavio je samo 155.536 kvadrata, odnosno oko 4000 kvadrata manje.

Ujedno, 2014. godine kupio je zemljište od 19.542 kvadrata za 30.000 kuna, ali ni to nije naveo pravodobno u svojoj imovinskoj kartici, kao ni da je godinu dana kasnije zamijenio s jednom osobom zemljište od 2226 kvadrata.

Isto tako, Mijandrušić je nositelj OPG-a Ivan Mijandrušić koji je dobivao poticaje, a nije pravodobno ili uopće prijavio poticaje koje je dobio od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razviju. Tako je primjerice 2016. i 2017. u imovinskoj kartici naveo da je dobio 21.693,76 kuna poticaja, a zapravo je 2016. dobio 77.647,51 kunu, a 2017. čak 631.347,02 kune poticaja, i to za gradnju kuće s bazenom putem IPARD programa. Mijandrušić u imovinskoj kartici uopće nije naveo poticaje koje je dobivao od 2011. do 2016., a tada je od države dobio 56.220 kuna.

Istarski načelnik otvoreno nas je pozvao da dođemo vidjeti sve što on posjeduje jer on ništa ne skriva, ističući da su sada podaci u imovinskoj kartici točni. Netočnosti je bilo, kaže, zbog toga jer je suvlasnik brojnih parcela, za što ni sam nije znao dok nije otišao u katastar i provjerio svoju imovinu.

- Ako je netko ispunio imovinsku karticu kao ja, ja sam sveti otac papa. Imam puno zemlje gdje sam suvlasnik, za koju i ne znam gdje je. Nisam je prikazao u imovinskoj kartici jer nisam ni znao za nju. To je bilo još pretprošle godine. Onda sam išao u gruntovnicu i izvadio sve čestice čiji sam suvlasnik. Riječ je o 61 čestici. Međutim, ne polažem nikakvo pravo na vlasništvo, ne znam koje su površine u pitanju, ne znam gdje su te parcele i koja im je vrijednost. Isto tako, nesklad se u imovinskoj kartici dogodio jer sam u međuvremenu kćeri ostavio jednu parcelu - rekao nam je Mijandrušić u telefonskom razgovoru. Vezano za neusklađenost podataka o poticajima koje je dobio njegov OPG, kaže da je dobio novac od IPARD-a za gradnju kuće s bazenom te da je Povjerenstvo telefonski pitao treba li to prijaviti jer se kuća gradila putem njegova OPG-a.

- Rekli su mi da ne treba, a onda sam ipak poslao pismeni upit i pitao ih tim putem treba li, a onda su mi odgovorili da treba. Tada sam to upisao, ali ne u godini u kojoj je došao taj poticaj. I tu je Povjerenstvo vidjelo problem - dodao je. Sve nepravilnosti prati oporbeni vijećnik u Općinskom vijeću Zvonimir Štrucelj. Njemu najviše smeta pozadina građevinskog zemljišta na tri hektara i tvrdi da je riječ o čistoj malverzaciji zemljištem, ali da niti jedna od nadležnih službi nikad na to nije reagirala.

Naime, Ivan Mijandrušić još je davne 2003. godine, kad je već dvije godine bio na čelu Općine Gračišće, kupio oko 30.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta nedaleko od sela Mandalenčići gdje živi. Odmah nakon toga, podnio je Općini na čijem je čelu zahtjev za urbanizaciju. I taj mu je zahtjev odobren. Tadašnji sastav Općinskog vijeća koje većinom čine članovi IDS-a, izglasao je taj prostorni plan, da bi se prije četiri godine za to područje radio urbanistički plan uređenja, čiju je izradu Ivan Mijandrušić platio općini, i to u ratama. Doslovno, platio je samom sebi.

U obuhvatu tog UPU-a je 19 parcela, od čega je 17 u vlasništvu gračaškog načelnika. Na jednoj je parceli već 2016. godine dovršio vilu s bazenom koju iznajmljuje godinama, a za njezinu je gradnju podignuo kredit od 205.000 eura u Karlovačkoj banci. Oko pola milijuna kuna dobio je bespovratno iz IPARD programa. Sada na zemljišta nedaleko od te vile niče još jedna vila s bazenom, a gradi je njegova kći, i to na zemljištu koje je od oca dobila ugovorom o darovanju.

No, kažu u oporbi, to nije sve, jer je vrlo zanimljivo kako je i po kojoj cijeni Mijandrušić kupio to zemljište.

- On ima svoje privatno selo od 30.000 kvadrata koje je svojedobno kupio za 40.000 kuna od jedne žene, za 75 lipa po kvadratu. To je zemljište kasnije njegovo Općinsko vijeće urbaniziralo. Dakle, on trenutačno ima tri hektara zemlje koja danas vrijedi, prema podacima Porezne uprave, 120 kuna po kvadratu. Dakle, to je 3,6 milijuna kuna. A svojedobno ju je kupio za 50.000 kuna kao poljoprivredno zemljište. Zbog toga ga je netko svojedobno i prijavio DORH-u, ali je ta prijava odbačena - rekao nam je Štrucelj koji se doselio u unutrašnjost Istre iz Zagreba.

- Htio sam se iz Zagreba maknuti u Istru, a ovdje sam dobio istu situaciju - kaže nam Štrucelj ogorčeno. On živi samo 300-tinjak metara dalje, u selu Bakši, gdje trenutačno i jedan od Mijandrušićevih sinova gradi kuću s bazenom na zemljištu koje je dobio ugovorom o darivanju od oca.

- Već dulje upozoravam na to što se događa u našoj općini, ali nitko ništa ne reagira. Još sam 2016. godine na javnoj raspravi pri donošenju UPU-a za njegovo selo naveo da je riječ o očitoj malverzaciji zemljištem. Pitao sam ga hoće li na tim parcelama graditi vile s bazenima kao što je jednu već napravio ili hoće li ih preprodavati i zaraditi na toj zemlji. Rekao mi je da bi to već bio učinio da je mislio preprodavati. Istaknuo je tada da ima troje odrasle djece i četvero unučadi te da gradnju planira isključivo za svoju obitelj. Tada sam mu rekao da ću podnijeti kaznenu prijavu bude li ih prodavao. Primijetio sam da nije ništa prodao, ali da se na toj zemlji gradi. Već je on sam sagradio vilu od 234 kvadrata, s bazenom od 46 kvadrata, koju ljeti iznajmljuje za 2500 eura tjedno. Ta vila vrijedi 2,5 milijuna kuna, a on u imovinskoj kartici već godinama navodi da vrijedi 940.000 kuna, ističe jedini oporbenjak u Općinskom vijeću koji se dva puta kandidirao i za načelnika općine, ali ga je pobijedio Mijandrušić.

Mijandrušić nam je pak rekao da je to zemljište pošteno kupio prije 15 godina od šogorove žene i da ni milimetar nije prodao. Nije tu riječ, smatra, ni o kakvom mešetarenju zemljištem.

- To sam zemljište pošteno kupio i platio, i sve je od a do ž čisto kao suza. Imam veliku obitelj i zemljište sam kupio zbog njih. Podnio sam zahtjev za urbanizaciju i nadležna su mi tijela udovoljila. Trenutačno na jednoj parceli na tom zemljištu gradi kuću moja kći, a na drugoj parceli je moja kuća s bazenom. I u Općini Gračišće i kod mene kući više puta bila je inspekcija, ali nisu ustanovljene nikakve nepravilnosti. Bila je urbanistička inspekcija radi prostornog plana, porezna inspekcija, kontrola Ministarstva uprave i Ministarstva financija. I ništa nije pronađeno - tvrdi Mijandrušić.

No, nije samo Štrucelj ogorčen zbog situacije oko ovog zemljišta. Jedna nam je mještanka rekla kako drugima nisu htjeli urbanizirati parcele da bi na njima gradili obiteljske kuće, a ne kuće za odmor na kojima bi zarađivali.

Načelnik pak tvrdi sasvim suprotno. Kaže da su svi imali priliku dati zahtjev za urbanizaciju zemljišta.

- To nije istina. Urbanistički institut Hrvatske odradio je čitavu proceduru. Svakome je urbanizirano zemljište tko je zatražio i tko je udovoljavao uvjetima. Nije se urbaniziralo ono čiji zahtjevi nisu bili osnovani. Isto tako, lani su u Općini usvojene najnovije izmjene i dopune prostornoga plana, gdje se dio mojih parcela deurbanizirao da bi se drugima urbanizirala zemljišta. U mjesnom odboru na području gdje ja živim još ima mjesta za urbanizaciju i tko želi, može se javiti. A na zadnje izmjene i dopune prostornoga plana nitko se nije žalio - uvjerava nas načelnik", piše novinarka Jutarnjeg Barbara Ban.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa