massimo preuređuje stan

'Moji majstori nisu oni koji ti usele u kuću i traže da im nosiš pivo'

0
Massimo tijekom nastupa u Raši u kojoj je nekad živio
Massimo tijekom nastupa u Raši u kojoj je nekad živio

- Ne bih mogao živjeti bez glazbe, iako patim od vrlo jakog tinitusa. Imam jednu jaku frekvenciju. Kakvu? Sjećate se starih vremena kada se, nakon završetka programa na televiziji, čuo jedan zvižduk? Moj tinitus je poput njega, samo nešto viši i stalno je u desnoj polovici moje glave. Ali, to mi ne smeta da radim u studiju dobre mikseve, da dobro čujem... Navikao sam živjeti s time. Jedino na što se nisam nikad naviknuo jest totalna tišina. Uvijek u kući nešto radi: televizor, radio, neki tip glazbe mora postojati... rekao je Massimo Savić u interviewu za Jutarnji list iz kojeg prenosimo najzanimljivije dijelove.

*Što ste po struci?
- Po struci sam precizni mehaničar za medicinske instrumente. Nakon srednje škole nisam nastavio školovanje i na fakultetu, što mi je definitivno žao, ali nastavio sam se obrazovati na druge načine: pročitao sam sve najvažnije knjige iz područja filozofije i beletristike, nastavio sam se i likovno nadograđivati... Što se glazbe u mom životu tiče, ona je nešto posebno. Ja ne mogu bez glazbe i bez analize glazbe. Stalno je analiziram, stalno je seciram, užasno me interesira od čega se sve to sastoji. U posljednje me vrijeme tako zanimaju neki sistemi koje je koristio John Cage. Pokušavam kao inspiraciju koristiti sve što me okružuje, bila to sama cesta, zavojitost te ceste, krovovi zgrada, ‘landscape’ slikan odozgo... Od svega se može napraviti glazba, baš sve se može pretvoriti u glazbu.

*Spomenuli ste neobična mjesta na kojima glazbenici nastupaju. Koji svoj nastup u tom smislu vi pamtite?
- Najčudnije mjesto na kojem sam nastupao bio je koncert u Raklju u Istri. Bina je bila na balama sijena, na koje su stavili daske, a i publika je sjedila na balama sijena. Zbivalo se to na vrhu jednog brda u Raklju s pogledom na istarski akvatorij i Kvarner.

*Kao dječak živjeli ste u Puli, Napulju, Sydneyju... Koliko je to bogatstvo i koliko jezika danas govorite?
- Engleski, talijanski i hrvatski govorim. Izvrsno se snalazim na njemačkom i slovenskom i nisam loš u švedskom.

*Zahvaljujući svom poslu obišli ste skoro cijeli svijet. Postoji li neka zemlja u koju biste bez problema sutra mogli preseliti?
- Australija je krasna. Kao dječak želio sam ostati u Sydneyju, ali mojoj pokojnoj mami klima nije odgovarala, pa smo se vratili u Istru.

*Kad smo već kod stanovanja, privremeno ne živite u svom domu u Vrapču, koji se preuređuje. Kakva su vaša iskustva s majstorima?
- Raznolika. Zasad sam uglavnom imao sreću. Moji majstori nisu oni koji ti se usele u kuću i stalno traže da im nosiš pivo i klopu. Ne, moji majstori dolaze u pola osam, do osam su u svojim radnim ‘tutama’, pale radio i kreću. Mislim da će radovi biti gotovi u roku, do rujna.

*Što slušaju na radiju? Massima?
- Tu i tamo dogodim se i ja na radiju. (smijeh), rekao je Massimo za Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa