U pulskoj bolnici održana izvanredna konferencija, evo što je rečeno!

0
Ravnateljica bolnice Irena Hrstić i Aleksandar Stojanović iz Zavoda za javno zdravstvo (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Ravnateljica bolnice Irena Hrstić i Aleksandar Stojanović iz Zavoda za javno zdravstvo (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić na izvanrednoj konferenciji za medije održanoj u Puli 30. siječnja otklonila je sve sumnje i ustvrdila kako se u slučaju kineske turistkinje koja je smještena u bolnici ne radi o pacijentici s koronavirusom, nego s običnim respiratornim simptomima što se dokazalo kroz vrijeme opservacije u samoj bolnici. Također, istaknula je da u ovom trenutku nema oboljelih u Istarskoj županiji.

"Jučer pristigla turistkinja iz Kine klinički je dobro, bez temperature, bez simptoma. Po osnovi kliničkog praćenja te učinjenih nalaza ne radi se o infekciji Coronavirusom već o respiratornoj virozi. Jučer poduzeti postupci od strane dežurnog osoblja Odjela za zarazne bolesti potpuno su sukladni danim uputama za postupanje. Dežurna epidemiološka služba je kontaktirana od strane osoblja i obzirom da se nije radilo o turistkinji iz kineskih regija zaraženih virusom te obzirom da nije bila u kontaktu s zaraženim ili potencijalno zaraženim osobama tih regija, sumnja na zarazu Coronavirusom je otklonjena. Zadržana je na kraćoj opservaciji. Sve zdravstvene službe u Istarskoj županiji u svakodnevnoj su komunikaciji, a protokol postupanja prilagođava se trenutnom stanju u Republici Hrvatskoj te sukladno dobivenim uputama nadležnih institucija", izjavila je dr. Hrstić.

Ivica Fedel, dr.med., zamjenik ravnateljice OB Pula i predsjednik Povjerenstva za kontrolu bolničkih infekcija izjavio je: "Povjerenstvo za kontrolu bolničkih infekcija sastalo se 28. siječnja radi ažuriranja informacija o epidemiološkom stanju zaraze virusom na nivou ustanove kao i verificiranja protokola o postupanju u slučaju pojave sumnje na infekciju. Imajući u vidu aktualno stanje u Republici Hrvatskoj djelatnici u bolnici su upoznati da su u ovom trenutku relevantni samo epidemiološki podatci oboljelog pojedinca." 

Aleksandar Stojanović, dr.med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije izjavio je: "Epidemiološka situacija po pitanju infekcije novim Coronavirusom (2019 – nCoV) u ovom trenutku u Republici Hrvatskoj i u Istarskoj županiji je sljedeća: Sumnja na infekciju postavlja se samo u slučaju ako je oboljela osoba bila tijekom zadnjih 14 dana prije početka simptoma (temperatura, kašalj, teškoće disanja) u gradu Wuhan ili drugim dijelovima pokrajine Hubei u Kini, ili je bila u bliskom kontaktu s oboljelom osobom kod koje je laboratorijski potvrđen novi Coronavirus. Epicentar epidemije u ovom trenutku jesu grad Wuhan i pokrajina Hubei u Kini, a do sada je bolest u Europi potvrđena u svega 9 osoba. Za zdrave osobe koje su došle iz drugih dijelova Kine gdje nije epicentar epidemije ne postoje u ovom trenutku nikakva ograničenja. Sve zdravstvene ustanove i liječnici u Istarskoj županiji imaju precizne upute o postupanju u slučaju zaraze novim Coronavirusom koje smo dobili od HZZJZ. Te se upute stalno ažuriraju sukladno promjeni epidemiološke situacije u svijetu. U slučaju bilo kakve sumnje na pojavu ove bolesti potrebno je nazvati epidemiologa u pripravnosti."

"Djelatnici Prijavno dojavne jedinice Zavoda educirani su za ispravno uzimanje podataka iz područja epidemiološke anamneze kao i podataka o kliničkoj slici. Daljnje postupanje održava se sukladno protokolima koji se redovno ažuriraju a sve po osnovni informacija iz dnevne komunikacije s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu", rekla je dr. Gordana Antić, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa