demetlika u saboru

Apsurdi s domovima za starije: Zavod je vlasnik, obveze su županijske

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

U izlaganju u Hrvatskom saboru 29. siječnja zastupnik IDS-a Tulio Demetlika ukazao je na apsurdnu situaciju s kojom se susreću domovi umirovljenika na području cijele države. - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje danas je vlasnik većine objekata domova umirovljenika, a sve obveze koje se tiču upravljanja, održavanja i novih investicija, padaju na teret domova i županija, kazao je Demetlika.

Napomenuo je kako ovo predstavlja veliki problem jer u Hrvatskoj kronično nedostaju objekti za smještaj starijih, a država ne pristupa sustavnom i dugoročnom rješavanju ove problematike, već problem uglavnom prebacuje na županije, općine i gradove te dodao kako broj zahtjeva za smještaj svake godine raste, liste čekanja su ogromne, a za bilo kakav zahvat u objekte, kao što su adaptacija ili proširenje, potrebna je suglasnost Zavoda.

- Vrhunac ove ogromne besmislice je dopis Zavoda kojim domovima nude dvije mogućnosti i to da objekte u kojima djeluju otkupe za nekoliko desetaka milijuna kuna ili sklope ugovor o zakupu za stotine tisuća kuna godišnje, naveo je zastupnik IDS-a te postavio pitanje tko će financirati te silne milijune koje Zavod, odnosno država traži.

Naveo je da su na županije prenesena osnivačka prava, upravljanje i održavanje te je stoga jedino logično da se prenese i pravo vlasništva bez naknade, kako bi se premostile birokratske prepreke s kojima se domovi bore i to naročito prilikom investicijskih ulaganja. - Ovakav način da županija ulaže ogromna sredstva u te objekte, a da država potražuje naknadu za prijenos vlasništva, odnosno još gore za zakup, je izvan svake pameti, istaknuo je Demetlika. Na kraju, zamolio je kolege saborske zastupnika za podršku te pozvao nadležna Ministarstva na hitnu reakciju kako bi se konačno riješio problem koji se vuče gotovo 20 godina.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI RADNIK/ICA NA RECEPCIJI / ASSISTANT FRONT OFFICE AGENT

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER / BAGGAGE CARIER (M/Ž)

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA