Je li lakše otvoriti praonicu ili odmorište: 'Da peremo skupe kampere'

0
Ilustracija (foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

U Europi raste broj registriranih kamper vozila. Kamperi su većinom u vlasništvu leasing kuća, rent a car tvrtki a u poslijednje vrijeme raste broj onih u osobnom vlasništvu i to zahvaljujući “uređenim” zemljama koje imaju razvijeni 365 turizam. To je ukupno oko 3,5 miljuna vozila! U Europi postoji trenutno oko 6.000 kamp odmorišta. U Hrvatskoj postoji nekoliko registriranih kamp odmorišta, nekoliko njih je u postupku registriranja, te je najveći broj u velikim autokampovima uz more.

Veliki je potencijal za izgradnju ruralnih kamp odmorišta (agroturizam, OPG-a..) Koliko ih ima u našoj turističkoj Istri? Mi znamo i kako se ne bi stidjeli, nećemo vam to napisati. Imate internet, web, društvene mreže, svoje gradske vijećnike i informirajte se i saznajte sami. Što vam ( nam) treba za kamp odmorište? Parcela za parkiranje od 50 m2 (10x5m), Špina, Slavina za vodu, Priključak za struju, Kabina za pražnjenje kemijskih wc-a ili stanica za pražnjenje, Odvod za sivu vodu

P.S. Upravo smo naručili od jedne stručne tvrtke da nam pojasni što sve treba za otvoranje auto praonice, pa da usporedimo napor, energiju i brzinu administracije za otvaranje ova dva biznisa. Za kamp odmorište je još potrebno vizualizirati glavni ulaz, prirodnu ili postavljenu ogradu, zeleni okoliš, plan kampa, rasvjeta i naravno blizinu javne prometnice. Dovoljna je jedna slavina za opskrbu pitkom vodom i odvodnjom na svakih 50 parcela. Priključak električne energije na najviše 30% parcela (euro i obična utičnica).

Po propisima, kabina za pražnjenje kemijskog wc-a najmanje 1 na 100 parcela (školjka trokadero s ispiranjem, umivaonik s toplom i hladnom vodom, rasvjeta), ili stanica za pražnjenje. Prostor za pražnjenje kemijskog wc-a, vozilom dostupan, primjereno udaljen od parcela, s odgovarajućim priključkom na odvod, opremljen slavinom s hladnom vodom i produžnim fleksibilnim crijevom za ispiranje. Pod prostora mora biti od utvrđenog kompaktnog materijala koji se lako čisti i održava. Poželjne su tabele i smjerokazi. Sve od navedenog imaju više manje naše istarske gostionice koje se nalaze uz cestu.

Što morate znati i učiniti? Morate znati gdje vaša lokalna uprava na području vaše Općine ili Grada to predviđa – detaljni prostorni planovi ( tu su moguća iznenađenja jer mnogi stručnjaci nisu radili razliku od kampa do kamp odmorišta) Morate napraviti idejno rješenje izgradnje i uređenja. Dobiti lokacijsku dozvolu. Po Izvedbenom projektu ishodovati građevinsku dozvolu. Ispuniti Minimalno tehnički uvjet– to vam u posjet dolazi državni nadzor. I onda dobijete uporabnu dozvola – Rješenje o djelatnosti.

Sve to morate uraditi i onda uložiti u marketing, moliti se da neki komunalni, gradski redari i policija rade svoj posao i da naprimjer na parkiralištima Momjana, Grožnjana, Huma, Buzeta, Gračišća, Pazina, Sv. Petra, Pićna i Barbana zbunjeni kampisti budu upoznati sa lokacijama gdje se nalaze ili nalazi vaše kamp odmorište. Istra je poluotok i uz obalni pojas i na kraju, jugu Istre istarski kampovi budu i kamp odmorišta iako je njihova namjena višednevni boravak za razliku od potonjih gdje se traži jedna noć i predah odmor. A na sjeveru? Situacija Istre tamo gdje je ona najdeblja je očaj. Ta naša istarska Toscana od Momjana do Huma, i od Buzeta do mora u svim pravcima ima jedno, jedino registrirano kamp odmorište. Što je razlog tome? 

Kampera ima sve više, luksuzni imaju prostore za bicikle i kratko otkrivanje destinacije, Parenzana, Slapovi, Mostovi, Izvori, Kantina dan, dva i idemo dalje, Kvarner, Dalmacija... Oni kada od kuće krenu imaju gps plan rutu puta godišnjeg odmora. Čuli su za Momjan, Grožnjan, Oprtalj, Livade, Buzet, Hum, Roč, Draguć, Gračišće, Pićan, Borut, Paz, Cerovlje ali mogu ih samo razgledati kao “bus” turisti jedan, dva tri i nastaviti dalje. Jer mi ih noću ne želimo tamo ni blizu “tamo”. Osim grada kojega smo ostavili za kraj ove tužne “kamp” priče, Grada Motovuna koji to ima. 

Čim saznamo je li lakše otvoriti “auto praonicu” koja koristi razne šampone i raznu kemijsku zaštitu a neke mogu i brzu izmjenu ulja, nego otvoriti i registrirati kamp odmorište, u posebnom prilogu ćemo vam predstaviti kako to uraditi, pa da “peremo” skupocjene kampere koji se voze ovim prekrasnim dijelom Europe. I ako ih negdje vidimo da prenoće, odmah ih locirajmo, prijavimo i potjerajmo dalje. (Robert Marušić/Istragram)


 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa