Dobro srce Umažana: u akciji nabavljen novi ultrazvučni uređaj

0

Već desetu godinu zaredom Grad Umag, zajedno sa svojim mjesnim odborima i udrugama, kao i drugim subjektima, organizira hvalevrijedni humanitarni projekt „Dobro srce Umažana“, koji svake godine ostvaruje izvanredne rezultate. Jubilarnih se 10 godina ove akcije nije moglo obilježiti bolje, doli nabavkom ultrazvučnog uređaja kao dijela radiološke opreme namijenjene umaškoj ispostavi Istarskih domova zdravlja. 

Tim su se povodom, u prostorima Doma zdravlja Umag 24. siječnja okupili gradonačelnik Umaga Vili Bassanese sa svojim suradnicima, voditelj umaškog Doma zdravlja Daniel Ferlin, ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić, kao i brojni volonteri i donatori.

Novonabavljeni ultrazvučni uređaj kupljen je s ciljem povećanja razine zdravstvene skrbi za naše sugrađane, a čini dio opreme radiološkog uređaja za kojeg se sredstva prikupljaju od 2016. godine. Akcija je svojevrstan nastavak cijeloj Hrvatskoj poznate akcije #Hitna je bitna. 

Riječ je o projektu u kojem Umažani pomažu upravo Umažanima, ljubavlju im pružaju moralnu i materijalnu pomoć, ne bi li lakše prebrodili sve teške trenutke s kojima se tijekom godine susreću. Samu akciju je 2010. godine pokrenuo Grad Umag zajedno sa svojim mjesnim odborima, ali svake se godine u istu uključuje sve veći broj umaških udruga, poduzeća i pojedinaca, čime potvrđuju da je Umag grad koji živi zajedništvo.

Tko je sve sudjelovao u akciji

U akciju su se u 2019. godini uključili mjesni odbori Punta, Komunela, Moela i Finida svojim feštama, Turistička zajednica i Podravka d.d. organizacijom 22. izdanja humanitarno-kulinarske manifestacije Fešta rajčica, Talijanski dječji vrtić Vrtuljak organizacijom Božićne priredbe, Udruga Olimpik utrkom HO HO HO Run u okviru programa Umagičnih blagdana, Istra D.M.C. i TZ Umag turnirom parova Colours of Tennis, Ustanova Festum i TZ Umag organizacijom manifestacije Umaška noć, Grad Umag, Ustanova Festum, Zajednica Talijana Fulvio Tomizza Umag i Udruženje obrtnika Bujštine organizacijom manifestacije Zuccafest te Sindikat umirovljenika Hrvatske donacijom.

S obzirom na činjenicu da su se sredstva od humanitarnih akcija prikupljala od 2016. godine, iz prethodnih je godina po toj osnovi prikupljeno nešto više od 367.200 kuna. Tijekom humanitarnih manifestacija u 2019. godini prikupljeno je ukupno 213.700 kn, od kojih je 94.900 kn namijenjeno za potporu umaškim obiteljima slabijeg imovnog stanja, dok je 118.800 kn namijenjeno za nabavku ultrazvučnog uređaja kao jednog segmenta potpuno novog kompleta radiološke opreme.

Za nabavku medicinske opreme dosad prikupljeno ukupno 490.000 kn

Svakako veseli činjenica da je u akcijama prikupljanja sredstava, samo za nabavku medicinske opreme dosad prikupljeno ukupno 490.000 kn, čime su osigurana sredstva za pokrivanje ukupnog troška nabavke novog ultrazvučnog uređaja vrijednosti 300.000 kuna. Kako bi sustav zdravstvene zaštite na našem području uspješno odgovorio na sve veće izazove, a razina skrbi o našim sugrađanima poboljšala, Istarski domovi zdravlja će kreditnim zaduženjem nabaviti drugi dio kompleta radiološke opreme, a cjelokupan sustav će biti digitaliziran te povezan s ostalim ispostavama IDZ u Istri, kao i Općom bolnicom Pula. Na taj način će se omogućiti smanjenje listi čekanja, izrada kvalitetnijih snimaka uz manja zračenja, brže dobivanje nalaza te mogućnost dobivanja drugog mišljenja u slučaju potrebe.

Valja napomenuti i da su u tijeku specijalizacije dvoje liječnika, upravo iz radiologije, od kojih bi jedan trebao pružati usluge upravo korisnicima umaške ispostave IDZ-a, čime će, uz nabavku nove opreme, taj segment specijalističke zaštite doseći visoku razinu kakvu naši sugrađani i zaslužuju.

U ovoj hvalevrijednoj humanitarnoj akciji „Dobro srce Umažana“ svake godine sudjeluje sve veći broj sugrađana volontera, koji doprinose stvaranju zajedništva i empatije. Zajedničkim snagama, zahvaljujući i našim sugrađanima, svake se godine prikupljaju sve veća sredstva za potrebite sugrađane. Ne čudi zato što naziv ovog hvalevrijednog projekta glasi upravo „Dobro srce Umažana“.

Od danas „Dobro srce Umažana“ počinje kucati za nabavku još jednog vozila za potrebe umaške ispostave Hitne medicinske službe, a za što će biti usmjeren i višak prikupljenih sredstava do današnjeg dana.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 28.02.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR/KA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

ŠANKER/ICA

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA