Miletić: 'Odnos Vlade prema Uljaniku je demonstracija licemjerja'

1
Boris Miletić
Boris Miletić

Nakon skupštine vjerovnika 22. siječnja na kojoj je odlučeno da tvrtka Uljanik d.d. nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju, predsjednik IDS-a Boris Miletić je izjavio: - Tragedija Uljanika u režiji HDZ-a se nastavlja. I koliko je samo malo volje, sposobnosti i odlučnosti ove Vlade trebalo da se izbjegne ova situacija! Da je Uljanik u nekoj drugoj županiji pod HDZ-ovom vlašću, mi danas ovo ne bi gledali.

Istaknuo je da je „Vlada RH, na čelu s premijerom Plenkovićem, priredila neljudsku agoniju radnicima Uljanika i njihovim obiteljima te nanijela nepravdu svima u Istri. Žalostan je ovaj igrokaz koji predugo traje. Već pune dvije godine nitko nije u stanju stati pred radnike i reći što će biti s brodogradilištem. Odnos Vlade prema Uljaniku je bezobrazna demonstracija licemjerja i kukavičluka.“

- Uljanik je kolos istarskog gospodarska, koji je pao zbog nedorasle uprave i države koja je svo vrijeme imala čvrste mehanizme kontrole i intervencije koje nije iskoristila, kazao je predsjednik IDS-a zaključivši da „unatoč ovakvoj odluci i dalje ne želimo vjerovati da je država odlučila dopustiti da ogromna vrijednost Uljanika, od infrastrukture do vrhunskog znanja i jedinstvene tradicije, jednostavno propadne. Nadam se da će kolegama iz Bruxellesa danas ispričati kako su vlastoručno uspjeli ugasiti najstarije hrvatsko brodogradilište, a s njime i jednu cijelu industrijsku granu.“

Miletić se oglasio i kao gradonačelnik Pule, i to slijedećom izjavom. „Današnjom odlukom Skupštine vjerovnika Uljanika samo je produžena agonija radnika jer Vlada RH opet, po tko zna koji put odugovlači s donošenjem odluke o sudbini brodogradnje u Puli. Iako je danas donesena odluka da nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje društva Uljanik d.d., znamo da realna mogućnost za oživljavanje brodogradnje u Puli i dalje postoji, no o tome odlučuje isključivo Vlada RH  koja je i na najveći vjerovnik društva.", napisao je Miletić.

"Dakle, sudbina Uljanika i dalje je u rukama Vlade RH koja već mjesecima, bezrazložno odugovlači s donošenjem odluke, gubeći dragocjeno vrijeme prebacivajući odgovornost na druge umjesto da traži konkretna rješenja. Apsolutno pozdravljam odluku Vlade da spasi tvrtke poput Đure Đakovića i 3. Maja, no zbog selektivnog pristupa države prema strateškim tvrtkama, Uljanik nažalost ne može računati na isti tretman. Unatoč današnjoj odluci i unatoč tome što Grad nema nikakvih izravnih nadležnosti odlučivati o nastavku rada Uljanika, vjerujem da za Uljanik još uvijek ima nade. Grad Pula oduvijek je pomagao brodogradilištu i njegovim radnicima, a tako će biti i ubuduće.“, zaključio je prvi čovjek Grada Pule.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa