Zašto briselski pišulin nije u istarskoj nošnji? Evo što kaže Flego!

0
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a poznata je briselska skulptura dječaka koji mokri dobila modni novitet. Naime, mali briselski 'pišulin' odijeven je u hrvatsku narodnu nošnju, a uz prigodnu je svečanost spomenik 'otvorio' hrvatski veleposlanik u Belgiji Joško Paro. Kad se malo bolje promotri modni odabir briselskog 'pišača', vidi se da je obučen u prikoučkarsku, slavonsku narodnju nošnju, pa se postavlja pitanje zašto baš slavonsku, a ne recimo neku dalmatinsku ili istarsku.

Pogotovo što je kip već jednom bio odijeven u nju, kad je Hrvatska ulazila u EU, a sad je opet dobio priliku izgledati kao lola i bećar. Pitali smo stoga istarskog zastupnika u EU parlamentu Valtera Flega smatra li možda da je dječak ovoga puta trebao biti odijeven u neku od varijanti istarske narodne nošnje.

"Zanimljiv momak je taj naš Manneken Pis. Ako ste ikad mislili da imate problema s odabirom robe za sebe ili djecu, probajte obući Mannekena Pisa. Naime, manje je poznato da on ima vlastitog službenog stilista zaduženog isključivo za oblačenje njega i nikoga drugoga. I to ni manje ni više nego još od 1755. godine. Doznajem da je iznimno izbirljiv, tako da svaki prijedlog potencijalne uniforme prvo mora biti predložen Sveučilištu Mayor and Aldermen grada Bruxellesa, zatim razmatran od strane komisije Reda prijatelja Mannekena Pisa, zajedno s predstavnicima grada Bruxellesa, nakon čega slijedi odabir materijala, ceremonijalna prezentacija… Manneken Pis može posramiti i najpopularnije influencere jer on u svojoj garderobi ima više od 1000 različitih uniformi od kojih su mnoge izložene u Muzeju grada Bruxellesa. Ali, svakako hvala na dobroj ideji!", odgovorio nam je Flego.

Ili je možda ipak bolje da istarska nošnja ostane na istarskim kćerima i sinovima? 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBAR/SOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/SLASTIČARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BLAGAJNIK/BLAGAJNICA -PRODAVAČ/PRODAVAČICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA