vinarija benvenuti:

'Provodimo žestoku zelenu berbu i bacamo 70 posto potencijalnog uroda'

0
Braća Benvenuti (foto: Plava kamenica)
Braća Benvenuti (foto: Plava kamenica)

Nikola i Albert Benvenuti iz Motovuna prije petnaetak su godina bili samo jedni od mnogih istarskih vinskih poduzetnika na početku neizvjesne karijere. Danas su vlasnici jedne od najuspješnijih i najvažnijih hrvatskih vinarija, koja je dobila bezbroj nagrada za sve žanrove svojih vina, od terana i malvazija do kompleksnih slatkih vina za koje Nikola Benvenuti kaže da teraže golemo strpljenje i žrtvu, piše Plava kamenica.

Vinarija Benvenuti kuća je koja stalno inovira i čije elitne etikete, poput Santa Elisabette ili San Salvatorea, spadaju među najambicioznija i najbolja vina u ovom dijelu svijeta. “Kako bismo optimalizirali kvalitetu grožđa, na Santa Elisabetti provodimo žestoku zelenu berbu, što u praksi znači da bacamo čak 70 posto potencijalnog uroda. Na trsu ostaju samo savršeno pozicionirani grozdovi, što nam omogućava postizanje idealne fenolne zrelosti i visoke koncentracije, a to se u konačnici prenosi na vino u kojem nema nikakvih zelenih i grubih tonova, često karakterističnih za terane”, kaže Nikola Benvenuti.

Nikolu Benvenutija, direktora Vinistre, pitali smo planira li njegova vinarija proizvesti i single vineyard malvaziju, jednako ambicioznu kao što je teran Santa Elisabetta. “Radimo na tom projektu, ali ne znamo kad će se realizirati. Gledajući pedološki, klimatološki i iskustveno, svi uvjeti za taj projekt već postoje. Mi ustvari čekamo samo trenutak kad ćemo biti sigurni da imamo dovoljno izvrstan materijal, dakle najbolje moguće grožđe malvazije, da se upustimo u tu avanturu. Čekamo trenutak kad ćemo se pogledati nad bačvom, klimnuti glavama reći: to je sada to. Nadam se da će taj trenutak doći relativno brzo.” donosi Plava kamenica.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa