Valter Flego:

'500. rođendan Matije Vlačića obilježit ćemo u EU parlamentu' (video)

0
Valter Flego i Valter Glavičić
Valter Flego i Valter Glavičić

„Petstota obljetnica rođena Matije Vlačića Ilirika bit će obilježena u Europskom parlamentu izložbom koju ćemo otvoriti 15. travnja“, izjavio je Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Počasnog odbora obilježavanja 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika. Novinarima se obratio 17. siječnja u Labinu netom nakon završetka prve sjednice odbora, a pridružio mu se gradonačelnik Valter Glavičić, koji predsjedava Programskim odborom obilježavanja.

Kako bi  priprema i provedba programa obilježavanja protekla na visokoj organizacijskoj razini gradonačelnik Valter Glavičić donio je Rješenje o imenovanju Počasnog odbora koji čine Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu kao predsjednik Počasnog odbora, dok su članovi  akademik Josip Bratulić, dr.sc. Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske kojeg je na današnjem sastanku zamijenio tajnik Zorislav Lukić, Fabrizio Radin, obnašatelj dužnosti župana Istarske županije, izv. prof. dr. sc. Lidija Matošević- Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Zagreb, prof.dr.sc. Peter Kuzmič, dekan Visokog Evanđeoskog teološkog učilišta Osijek kojeg je danas predstavljao prof. Jaroslav Pecnik i dr.sc. Luka Ilić.

„Konačan program obilježavanja donijet ćemo na sjednici zakazanoj za sljedeći tjedan. Već sada možemo reći da će obilježavanje početi 3. ožujka u OŠ Matije Vlačića, kojoj ćemo darovati knjigu o njemu i da će u travnju biti održan znanstveni simpozij o Matiji Vlačiću i da će se u obnovljenom Malom kazalištu održati kazališna predstava o njemu“, kazao je Glavičić. Labin će biti središte obilježavanja velikog jubileja, koje će trajati do kraja 2020. godine i održavat će se diljem Hrvatske i Europe. Među ostalim, bit će postavljena spomen ploča Matiji Vlačiću Iliriku u Wittenbergu, središtu protestantizma. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

GRAĐEVINSKI/A POSLOVOĐA/TKINJA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

POLAGAČ/ICA PLOČICA

Do: 30.09.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A DIMNJAČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 10.10.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA