sufinanciranje hitne

Glavičić: 'Nećemo očajavati kako nam država ne pomaže'

0
Hitna pomoć (foto: arhiva)
Hitna pomoć (foto: arhiva)

Grad Labin i općine Raša, Kršan, Pićan i Sv. Nedelja sufinancirat će i ove godine rad 12–satnog tima T2 pri Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije – Ispostava Labin. Ukupan iznos sufinanciranja tima T2 za razdoblje od 1. siječnja 2020. godine do 31. prosinca 2020. godine iznosi 480.000 kuna. Danas su Sporazum o sufinanciranju u prostorijama Grada Labina potpisali gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, načelnica općine Raša Glorija Paliska, načelnik općine Pićan Ivan Franković, načelnik općine Kršan Valdi Runko te zamjenica načelnika Općine Sv. Nedjelja Irene Franković i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić.

Na samom početku dr. Antić objasnila je kako u cilju stvaranja boljih uvjeta pružanju usluga hitne medicinske pomoći Grad Labin i Općine Labinštine već duži niz godina sufinanciraju rad tima T2 u noćnoj smjeni pri Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije – Ispostava Labin.

Naglasila je kako već godinama država ne prepoznaje realnu potrebu Labinštine za dodatnim timom hitne medicinske pomoći, odnosno dodatnim timom T1 u koji spadaju doktor, medicinska sestra i vozač. Tako da sadašnjim stanjem Labinštini se putem HZZO-a osigurava samo jedan T1 tim kroz 24 sata te u trenutku njihove intervencije nema alternative. Putem Županije i jedinica lokalnih samouprava sufinanciran je rad dodatne medicinske sestre u noćnoj smjeni kako bi vrata Hitne pomoći bila otvorena u trenutku intervencije navedenog tima. Upravo zato današnje potpisivanje ugovora o sufinanciranju dodatnog tima T2 kojeg od 2014. godine Grad i Općine Labinštine sufinanciraju pruža jedan nadnadstandard kojim se osigurava dodatan mobilni tim hitne pomoći u noćnoj smjeni tijekom 12 mjeseci.

Spomenuvši neshvaćanje Ministarstva prema realnoj potrebi dodatnog 24 satnog tima T1(doktor, vozač i medicinska sestra) za Labinštinu istaknula je i kako je nova Mreža hitne medicine trebala biti objavljena 1. srpnja prošle godine, a za koju je upućen zahtjev za gore navedenim timom još nije objavljena te nema nikakvih naznaka kad bi mogla biti objavljena.

No, gradonačelnik Grada Labina ističe: „Poznato je kako godišnje izdvajamo velika sredstva za sufinanciranje rada hitne pomoći, konkretno Grad Labin 500 tisuća kuna. Vjerujemo da je svaki građanin ove države jednakovrijedan i da zaslužujemo dodatan tim T1 kojim bi osigurali dva tima s liječnikom 24 sata na dan, a koji bi se plaćao putem HZZO-a. Taj naš zahtjev poslan je u Županiju na čijoj je Skupštini odobren te je proslijeđen u Ministarstvo gdje zbog nekog razloga nije prihvaćen. No rekao sam već kako nećemo očajavati kako nam država ne pomaže iako je to istina, već nalazimo rješenja kako bi našim građanima mogli pružiti primjerenu razinu usluge. Stoga, mogu danas najaviti da ćemo za turističku sezonu sami probat napraviti taj treći,  dodatan iskorak te uvesti dodatan tim T2 u dnevnoj smjeni uz postojeći tim T1. To znači da bi uz postojeći tim koji čine doktor, medicinska sestra i vozač (T1) tokom dnevne smjene od 07-19 osigurali dodatnog vozača i medicinsku sestru ili tehničara (T2) kao što to činimo ovim ugovorom u noćnoj smjeni. Vjerujem i optimista sam nakon odrađenih razgovora sa turističkim zajednicama, hotelijerskim kućama i gospodarstvenicima koji bi pomogli u realizaciji ovog plana kako ćemo za par mjeseci sjesti ovdje i potpisati aneks današnjeg ugovora i osigurati ovaj dodatan, potreban tim u lipnju, srpnju i kolovozu.“

Zaključio je tako gradonačelnik Glavičić čime je potaknuo ravnateljicu Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordanu Antić da se zahvali u ime svih potencijalnih pacijenata kojima će ova inicijativa mnogo značiti i daje značajno veću sigurnost svim našim građanima ali i turistima. (Foto: Kristian Stepčić Reisman)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI RADNIK/RADNICA - PERAČ/ICA POSUĐA

Do: 21.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 25.09.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČISTAČ/ICA

Do: 26.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

MONTAŽER/KA SUSTAVA TEHNIČKE ZAŠTITE

Do: 27.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA