Vodnjanska tvrtka lider u tehnologiji pametnih brodova

0
Sentinel Marine Solution, Pedro Damian Kostelec, glavni za softver, Marko Pihlar (CEO), Herman Matić, voditelj razvoja hardvera (foto: Jutarnji)
Sentinel Marine Solution, Pedro Damian Kostelec, glavni za softver, Marko Pihlar (CEO), Herman Matić, voditelj razvoja hardvera (foto: Jutarnji)

Vodnjanska softverska tvrtka Sentinel Marine Solution potpisala je ugovor s grupacijom Hanse, kojim je ušla je u segment proizvodnje originalne opreme (tzv. OEM) te si time otvorila vrata serijske proizvodnje za brodograditelje, piše Novac, iz kojeg prenosimo dio teksta.

Sentinel Marine Solution, osim u Vodnjanu, ima urede u Zagrebu i Ljubljani, u kojoj je i njezin proizvodni pogon. Šesnaest zaposlenika koji tamo rade usredotočeno je na razvoj, potpomognut ulaganjem venture capital fonda South Central Ventures od milijun eura te kapitalom još nekoliko partnera.

- Nakon pet godina razvoja prepoznali su nas i najveći svjetski igrači poput grupacije Hanse, drugog po veličini proizvođača jahti i motornih brodova u svijetu. Svaki njihov brod imat će Sentinelov sustav i bit će na Sentinelovoj platformi. Osim s njima, surađujemo s brendovima Fjord, Sealine, Privilege, Dehler, Moody... Našim se sustavom koristi i Beneteau First te mnogi poznati brodograditelji od Australije do Amerike. Sentinel uspješno integrira i partnerske tehnologije poput električnih motora Torqeedo ili CZone najpoznatijeg svjetskog digital switching i monitoring providera. Čak je i veliki Garmin Marine odabrao Sentinel za vlastitu gamu proizvoda kao telematičko rješenje za poslovne klijente, brodograditelje. Ovo što radimo s brodogradilištima dugotrajan je proces, a rezultati suradnje s velikim svjetskim imenima sada postaju vidljivi. Razvili smo se u samostalnu tvrtku, koja dobro kotira i posluje - pojašnjava Draško Andrić prodajni i razvojni voditelj tvrtke.

Sentinel Marine Solution pokrenut je kao slovensko-hrvatski startup. U početku kao model osnovnog praćenja stanja svih brodskih uređaja i opskrbljivač brodskim internetom za privatne korisnike i čarterske flote. U samo nekoliko godina Sentinel je postao tržišni lider u razvijanju tehnologija za pametne brodove. Jedan od prvih Sentinelovih klijenata bio je Jack Šurija, pionir čarterske industrije na našem dijelu Jadrana, koji je podržao u ranoj fazi razvoja, piše Novac.

- Uz Šuriju, prvi korisnici bili su upravo pioniri čarterske industrije u Hrvatskoj poput Ivice Buble, vlasnika Dalmatia chartera iz Trogira. Sentinel Boat monitor je ustvari gateway koji prikuplja sve podatke o svim instrumentima na brodu koji su spojeni u mrežu NMEA 2000. Svi ti instrumenti nama su potpuno čitljivi, uključujući i samostojeće uređaje poput generatora, hladnjaka i svih ostalih uređaja koji zahtijevaju održavanje. Očitano stanje komunicira s našim glavnim gatewayom, nakon čega se šalju eventualna upozorenja vlasniku broda ili nekome tko ga održava. To je standard koji se postavlja kao budućnost cjelokupne nautike. Sad su nam u fokusu proizvođači brodova. Riječ je o platformi koja omogućava komunikaciju svih brodskih uređaja i broda, odnosno njegova korisnika u svrhu boljeg iskustva plovidbe i jednostavnijeg i jeftinijeg održavanja plovila. Zbog potpune kontrole vlastitog sustava, imamo vlastitu proizvodnju hardvera i softvera, što nam je velika prednost, ali je i nužno želite li raditi sa sektorom Tier 1 - kaže Andrić za Novac.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER / BAGGAGE CARIER (M/Ž)

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA