PILOT PROJEKT

Istramet u Žužićima instalirao naprednu agrometeorološku postaju

0
Livio Radovan i Petar Radovan kod agrometeorološke postaje (foto: Istramet)
Livio Radovan i Petar Radovan kod agrometeorološke postaje (foto: Istramet)

U drugoj polovici prošle godine u Istrametu su radili na izradi pilot projekta nove verzije Istramet agrometeorološke postaje, a slične projekte nastavljaju i u ovoj godini.

"Pošto smatramo da su budućnost kvalitetnih meteoroloških mjerenja postaje neovisne o urbanoj infrastrukturi, razvili smo postaju koja je energetski neovisna, troši malo energije, a podatke na server šalje uz pomoć GSM modula svakih 5 minuta uz minimalnu potrošnju internet prometa", rekli su u Istrametu.

Postaja je opremljena s osnovnim senzorima koji bilježe temperaturu i vlažnost zraka, smjer i brzinu vjetra te oborine, ali i senzorima za mjerenje temperature tla od kojih je jedan na čak jedan metar dubine.

Postaja je instalirana u Žužićima u općini Tinjan, a podaci su dostupni OVDJE. Cijeli set podataka bit će dostupan kada se stabiliziraju temperature tla na svim dubinama, čime će početi i njihov upis u bazu i trajno arhiviranje, kažu u Istrametu.

Svi podaci bit će javno dostupni, te dostupni obrazovnim organizacijama primjerice za proučavanje toplinskih kapaciteta tla. Projekt je sufinancirala Istarska županija, upravi odjel za obrazovanje sport i tehničku kulturu s 5.700,00 kn, dok je ostatak sredstava osigurao Istramet.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa