Obilježena obljetnica nacističkog pokolja u Bokordićima

0

U Bokordićima je 9. siječnja obilježena 76. obljetnica sjećanja na žrtve stradale u drugom svjetskom ratu. Mnogobrojni uzvanici i mještani su komemoracijom i polaganjem vijenaca na spomenik u Bokordićima odali počast nevinim žrtvama stradalim 1944. godine, u noći s 8. na 9. siječnja. Pripadnici nacističkih postrojbi nakon susjednih Šajini krenuli su prema Bokordićima gdje su divljački pobili 22 žitelja, a još 30-ak ih je završilo u njemačkim logorima, odakle se nikada nisu vratili. Na komemoraciji bio je prisutan i 94-godišnjak Romano Grbac, jedini preživjeli od 26 smrznutih partizana u Matić Poljani.

U znak sjećanja, vijence na spomen obilježje žrtava fašističkog terora položili su delegacija mještana Bokordići i Pustijanci, predstavnici Općine Svetvinčenat, susjedna Općina Barban, prijateljska Općina Matulji i podružnica antifašista Liburnije, delegacija mještana Lipe, SAB Istarske Županije, UAB-a Grada Pule, podružnica SAB-a Općine Svetvinčenat.

Izrazito emotivnim govorima, prisutnima su se obratili načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, predsjednik svetvinčenskog ogranka SAB-a Mirko Rojnić, Edo Jerman, zamjenik predsjednika Saveza antifašističkih boraca Istarske Županije te obnašatelj dužnosti župana Istarske Županije Fabrizio Radin.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

KROVOPOKRIVAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA U RESTORANU

Do: 30.09.2020.

CEROVLJE, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A DIMNJAČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA