Zelena Istra: 'Prijavili smo Grad Pulu povjereniku za informiranje'

0
Zelena Istra na prosvjedima zbog ski lifta
Zelena Istra na prosvjedima zbog ski lifta

Našem je portalu stiglo priopćenje Inicijative Volim Pulu pod nazivom "Doprinos Zelene Istre kampanji Darija Juričana", povodom objavljenog Izvješća  o provedenom javnom savjetovanju. Prenosimo ga u nastavku:

"Uključivanje građana u donošenje odluka prvi je korak prema gradnji sustava uprave koji će odgovarati potrebama građana. Pulska gradska vlast, upravo suprotno tome, donosi odluke koje su u javnosti izazvale veliko protivljenje, pa se s pravom može postaviti pitanje u čijem se interesu onda takve odluke donose?

Poznato je da Grad Pula savjetovanja s javnošću organizira isključivo zbog toga što ih na to primorava zakon, bez stvarne želje za uzimanjem u obzir mišljenja građana. Svi prijedlozi i primjedbe građana u pravilu se odbijaju. Zadovoljavanjem forme se unaprijed donesene odluke tako “legaliziraju”. No, te odluke, kada se dogodi tako veliko protivljenje javnosti kao u slučaju prijedloga dugogodišnjih koncesija na veliki broj najljepših pulskih plaža, nemaju nikakav legitimitet. Ne postoji propis na koji bismo se mogli pozvati koji bi nametao obavezu donošenja odluka u javnom interesu. Jedini alat koji je zakonodavac uveo da bi se osiguralo uvažavanje interesa javnosti u odluke su javna savjetovanja s građanima tijekom kojih se građani očituju o prijedlogu nekog akta. U slučaju Plana davanja koncesija Grada Pule jasno je da je da su vladajući (IDS, Istarska stranka umirovljenika i Zeleni) u Gradskom vijeću (13 za, 8 oporbenih vijećnika protiv) donijeli odluku protivnu javnom interesu jer je dobro poznato da su se tijekom 3 provedena javna savjetovanja o istoj temi u proteklih godinu dana građani jednoglasno usprotivili davanju koncesija na plaže. Donošenje odluka protivno javnom interesu nije, naime, protuzakonito. Zato možemo koristiti samo one alate koji su nam na raspolaganju, a to je prijavljivanje bahatog kršenja procedure.

Zelena Istra je Povjereniku za informiranje 7. siječnja 2020. prijavila Grad Pulu zbog falsificiranja Izvješća o provedenom savjetovanju za Plan davanja koncesija za 2020. te zbog njegova usvajanja na Gradskom vijeću na sjednici 12. prosinca 2019.  - na temelju falsificiranog Izvješća. Možda se radilo, kako se pravdaju u Gradu, o "tehničkom problemu" zbog kojeg e-mailovi građana nisu stizali, ali je moguća i namjera, s obzirom da je rok za savjetovanje istekao 10. prosinca u ponoć, a već 11. prosinca izrađeno je Izvješće kako bi se Plan davanja koncesija mogao usvojiti na sjednici Gradskog vijeća 12. prosinca.

Za evidenciju samo 42 priznate e-mail primjedbe građana trebalo im je 48 stranica Izvješća. Možda jednostavno zbog prekratkog roka nisu imali vremena navesti sve pristigle primjedbe. Samo onih čije slanje može dokazati Inicijativa Volim Pulu bilo je 123. A koliko ih je stiglo ukupno, to nitko osim Grada Pule ne može znati. To je jedna od bitnih slabosti internetskih savjetovanja. Za lažiranje Izvješća o provedenom savjetovanju za Odluku o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada Zelena Istra je Grad Pulu već prijavila i u prosincu 2019. jer u njemu nisu naveli u roku dostavljene primjedbe Zelene Istre. Očekujemo očitovanje Povjerenika o valjanosti akata usvojenih na taj način.

Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama čl.11. st.4. "po isteku roka za dostavu mišljenja i prijedloga tijelo javne vlasti dužno je izraditi i objaviti na internetskoj stranici izvješće o savjetovanju s javnošću, koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi. Izvješće o savjetovanju s javnošću nositelj izrade nacrta obvezno dostavlja tijelu koje usvaja ili donosi propis, opći akt ili dokument.". Zanimljivo je kako se na sjednici Gradskog vijeća u raspravi o toj točci dnevnog reda nitko nije osvrnuo na Izvješće o provedenom savjetovanju i činjenicu da su sve 42 primjedbe višestrukih potpisnika sadržavale protivljenje usvajanju Plana. To ili govori o važnosti koju članovi Gradskog vijeća pridaju mišljenju građana koji su ih birali ili postoji mogućnost da nisu uopće dobili Izvješće o provedenom savjetovanju među materijalima za sjednicu (materijale bi trebali dobiti sedam dana prije sjednice, no Izvješće je izrađeno jedan dan prije sjednice). Prijavom Povjereniku Zelena Istra daje svoj mali doprinos kampanji Darija Juričana alias Milana Bandića, koji uspješno ukazuje na temeljni problem u Hrvatskoj - korumpiranost vlasti.", piše u priopćenju koje za Zelenu Istru potpisuje Dušica Radojčić.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

REFERENT/REFERENTICA PRODAJE

Do: 14.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 14.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODITELJ/ICA OBJEKTA

Do: 14.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

DOKTOR/ICA DENTALNE MEDICINE

Do: 15.08.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA