Flego o zaštiti žena i djece u EU

0

Na inicijativu zastupnica i zastupnika iz Renew Europe 7. siječnja je osnovan Simone-Veil Pakt u Europskom parlamentu, čime se potiču države članice da usvoje najprogresivnije mjere u području zaštite žena i ženskih prava. - Trebaju nam zakoni koji ne dozvoljavaju daljnju diskriminaciju, koji štite žene i nalažu apsolutnu ravnopravnost. Trebaju nam programi i mjere koji se mogu realizirati pomoću višegodišnjeg financijskog okvira u funkciji izjednačavanja žena i muškaraca te preslikavanje dobrih zakona kao što je francuski o zaštiti žena na tržištu rada. Francuska je, naime, u implementaciji novih zakona napravila najveći skok u proteklom desetljeću, i to po pitanju obiteljskog nasilja, seksualnog uznemiravanja na poslu te plaćenog porodiljnog dopusta.  Vjerujem da Simone-Veil Paktom možemo značajno promijeniti situaciju nabolje, kazao je zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego.

Uz istarskog zastupnika Flega te stotinjak zastupnica i zastupnika iz Renew Europe, na seminaru je po prvi put od hrvatskog predsjedanja sudjelovala i državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić, te je istaknula da „za vrijeme našeg predsjedanja EU-om, jedan od prioriteta mora biti osnaživanje žena i njihovo punopravno uključivanje na tržište rada“.

Flego je prisutnima iznio neke vrlo zabrinjavajuće brojke, poput stope zaposlenosti unutar EU-a: - 78 posto muškaraca i svega 66,5 posto žena je 2017. bilo zaposleno u Europi, a kad je obrazovanje u pitanju, prednjače upravo žene. U 2018. godini u EU bilo je 45 posto visokoobrazovanih žena u dobi od 30 do 34 godine, dok je u istoj toj skupini visokoobrazovanih muškaraca bilo čak 10 posto manje.  Jasno je, dakle, da je potplaćenost žena školski primjer diskriminacije i to moramo mijenjati.  U 2020. godini bilo kakav oblik diskriminacije trebao bi biti stvar prošlosti", kazao je Flego.

Simone-Veil Pakt ime je dobio po pokojnoj Francuskinji Simone Veil, prvoj predsjednici EP-a, bivšoj ministrici zdravlja u francuskoj vladi, koja je imala ogroman doprinos emancipaciji žena u svojoj zemlji, gdje se 1975. godine uspjela izboriti i za legalizaciju pobačaja.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

FIZIOTERAPEUT/KINJA

Do: 28.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ELEKTRIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POLAGAČ/ICA PLOČICA

Do: 30.09.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA