Istarski gradovi u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture

0
S predstavljanja projekta u Kopru
S predstavljanja projekta u Kopru

U Kopru je 7. siječnja predstavljen projekt zajedničke suradnje istarskih gradova na projektu europske prijestolnice kulture Piran-Pirano4Istria2025. Za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2025(ECOC) natječe se Općina Piran, zajedno s Izolom, Koprom i Ankaranom. Projektu, koji nosi višejezični naziv Piran-Pirano4Istria2025, također je pristupio i Trst, Milje, Istarska županija i hrvatski gradovi: Buje, Umag, Poreč, Novigrad, Rovinj, Labin, Pula i Opatija.

- Zajednička koncepcija i djelovanje na području kulture u Istarskoj regiji donosi opipljive rezultate i omogućuje prilike za razvoj kulturnog potencijala šire regije. Istodobno, utire put za uspostavu sustav jarke regionalne i integrirane prekogranične suradnje, naglasio je gradonačelnik Pirana Genio Zadković.

Prezentaciji je nazočio i gradonačelnik Kopra Aleš Bržan; Izole Danilo Markčić i Ankarana Gregor Strmcnik, kao i Giuseppina Rajko, zamjenica istarskog župana.

Vladimir Torbica, pročelnik odjela za kulturu Istarske županije, istaknuo je da se, poslije desetljeća slabe kulturne suradnje, istarski gradovi danas zajedno prijavljuju za Europsku prijestolnicu kulture.

Projekt je pozdravila i zamjenica porečkog gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, te zamjenik gradonačelnika Umaga Mauro Jurman.

- Samo kultura može uspješno povezati ljude iz različitih društvenih, političkih i kulturnih stvarnosti. A to uvijek donosi pozitivan val promjena, rekao je jedan od prvih podupiratelja projekta, gradonačelnik Trsta Roberto Dipiazza.

Sam „Val promjene“, naslov knjige kandidature, ukazuje na to da je ECOC različit razvojni projekt.

- U vrijeme kada se s nervozom gleda na ponekad slabo shvaćeni multikulturalizam i pitanje europske kohezije, Istra je ponudila vlastiti primjer kako su različite kulture preživjele, koegzistirale i djelovale međusobno, rekao je Borut Jerman, koji je odgovoran za participativni proces kandidature.

- Naravno, kad smo prije godinu dana počeli provoditi ideju kandidiranja za ECOC, odmah se pomislilo na međuopćinsku i prekograničnu suradnju. I gle, sad kad su kreativne ideje objedinjene u jasnu sliku, ispada da su naši potezi bili drugačiji, odvažni, ali stvarni i uspješni, zaključila je voditeljica projekta Martina Gamboz.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI RADNIK/ICA NA RECEPCIJI / ASSISTANT FRONT OFFICE AGENT

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA