Istarski političari govore o svojim iskustvima sa Zoranom Milanovićem

0
Zoran Milanović na prošlogodišnjem Sajmu pršuta u Tinjanu (foto: Roberto Matković)
Zoran Milanović na prošlogodišnjem Sajmu pršuta u Tinjanu (foto: Roberto Matković)

Po čemu pamte svoje susrete s novoizabranim predsjednikom Republike Hrvatske i što misle o njemu, reklo nam je nekoliko istarskih političara, čije smo izjave poredali abecednim redom.

Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga i predsjednik istarskog SDP-a

- Zoran Milanović je izrazito inteligentna osoba, čovjek sa širokim pogledom na hrvatsku, a i istarsku političku scenu. Milanović je političar sa stavom, koji istovremeno razumije tuđe razmišljanje i time potiče raznolikost u jednakosti. Upravo su te njegove vrijednosti, ujedno i vrijednosti SDP-a, birači u Istri prepoznali i nagradili.

Što se mog osobnog iskustva sa Zoranom Milanovićem tiče, mogu samo reći kako je od prvog dana izrazito korektan i iskren. Bili smo u kontaktu i kada se udaljio od političke scene, što govori o kvaliteti naših odnosa i međusobnom uvažavanju i poštovanju. Riječ je o pravednoj, čvrstoj, ispravnoj i hrabroj osobi koja bira društvo i govori upravo ono što razmišlja, bez fige u džepu. Baš zbog toga sam uvjeren kako će se boriti za Hrvatsku te dostojanstvo i jednakost svih građana RH. Koristim priliku da još jednom čestitam građanima na izboru te da se zahvalim svim članovima i simpatizerima SDP-a na doprinosu u pobjedi za normalnu Hrvatsku i Istru.

Tulio Demetlika, saborski zastupnik IDS-a

- Sa Zoranom Milanovićem sam se osobno upoznao krajem 2009. godine kada su počeli pregovori o formiranju Kukuriku koalicije, uostalom i prvi značajan sastanak koalicije održan je u Labinu u vrijeme kada sam ja bio gradonačelnik. Kasnije sam ga kao gradonačelnik Labina ugostio i kao premijera.

Privatno Milanović je jednostavna osoba, voli se našaliti, pa i na svoj račun, jer je svjestan svojih mana. 

Neosporno je da je SDP, u vrijeme njegova predsjedanja tom strankom, značajno narastao, da je osoba s autoritetom, što se pokazalo i u izbornoj noći. To je čovjek s puno znanja, koji je načitan i ima iskustva, ali i zna biti prilično tvrdoglav. Ponekad pretjerano inzistira na svojim stavovima.

U našoj suradnji je bilo i uspona i padova i neke stvari kao stranka smo mu zamjerili, ali sada sam uvjeren da smo našli zajednički jezik u cilju stvaranja jednog novog političkog smjera u državi. Smatram da mu s njegovim iskustvom i znanjem funkcija predsjednika, s ovlastima koje ima, puno više odgovara, naročito u međunarodnim odnosima, gdje Hrvatsku prema vani može prezentirati kao progresivnu i proeuropsku državu, što je naglasio i u svom pobjedničkom govoru. Ako se bude držao toga što je rekao u tom govoru to će biti jedna sasvim nova stranica u hrvatskoj politici. Nadam se da su greške koje je radio u prošlosti doprinijele da se razvije u još kvalitetnijeg političara. 

Želim mu puno uspjeha, posebno u stvaranju otvorenog, modernog i tolerantnog društva. I po tom pitanju će sigurno i dalje imati našu podršku kao i, vjerujem, podršku građana Istre.

Daniel Ferić, predsjednik SDP-ovog Savjeta za financije i državni proračun

- Sa izabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem surađivao sam i kao predsjednik gradske organizacije SDP-a Pula i kao dužnosnik u Vladi RH kojoj je bio na čelu, a ja predsjednik Uprave Hrvatske lutrije.

Moja iskustva s njim su pozitivna, radi se o, po mom sudu, vrhunskom intelektualcu, poštenoj i korektnoj osobi koja nije nikada pokušavala utjecati na odluke koje sam donosio zajedno sa svojim suradnicima i kao lokalni predsjednik stranke i kao čelnik Lutrije.

Kao čelnik Lutrije proveli smo restrukturiranje kompanije koja je od gubitaša postala uspješna tvrtka što je izuzetno bitno s obzirom na činjenicu da se iz sredstava Lutrije u znatnoj mjeri puni državni proračun, a time i brojne potrebe u kulturi, zdravstvu, socijali, sportu, znanosti... i u tom procesu imali smo njegovu punu podršku bez ikakvog pokušaja uplitanja.

Kao čelnik pulskog, i jedno vrijeme istarskog SDP-a, mogu spomenuti mizeran pokušaj pulskog gradonačelnika Miletića da preko tadašnjeg premijera i predsjednika SDPH Milanovića utječe na naš lokalni stav da ne podržimo izgradnju golfa na Muzilu. Nakon što sam mu objasnio naša stajališta vezano za štetnost projekta golfa na Muzilu ista je prihvatio i nije mu palo na pamet pokušati raditi pritisak kako bi promjenili mišljenje.

Njegov karakter i dojam o njemu je ipak nešto što se nalazi u oku promatrača, ali gotovo plebiscitarna podrška građana Istre nam ipak govori da se radi o osobi kojom ćemo se, vjerujem, ponositi kao novim predsjednikom RH i koja će vratiti dignitet instituciju predsjednika RH

Valter Flego, zastupnik IDS-a u EU parlamentu

- Iza Zorana Milanovića je veliko iskustvo vođenja države i jedne velike stranke. Nerado komentiram osobe i osobne dojmove o ljudima ali imam jedan savjet za novog predsjednika. Važno je da nastavi okupljati, a ne dijeliti, jer upravo se zajedništvo pokazalo kao jedan od ključeva pobjede lijevo-liberalnih opcija u Hrvatskoj. Kao predsjednik je dobio povjerenje  građana da izgradi otvoreno, moderno i tolerantno društvo, gdje su podjele i nacionalizam stvar prošlosti. Želim mu da u tome bude uspješan kao nitko dosad. Na tom putu imat će moju podršku kao i svih onih koji žele Hrvatsku u društvu razvijenih i naprednih demokracija. Imat će podršku svih onih koji žele da se govori i radi na konkretnim projektima i provedivim politikama.

Ivan Herak, bivši ministar turizma

Zorana Milanovića upoznao sam krajem 2012. godine, u razdoblju kada je SDP stao iza kandidature Damira Kajina za župana Istarske županije, te zajedno sa Kajinovom nezavisnom listom činio koaliciju na izborima za Županijsku skupštinu.

Zajedno sa Kajinom, nas troje smo se u razdoblju od prosinca 2012. pa sve do svibnja 2013. nalazili 5-6 puta, najčešće u Banskim Dvorima gdje je Milanović stolovao kao premijer. Sastanci su u pravilu bili dugi, najmanje po sat vremena i vrlo otvoreni. Još dva-tri puta nalazili smo se sa njime, na večerama u širem društvu, kada je bilo nazočno i vodstvo istarskog SDP-a.

Možda sam u ocjeni prema Milanoviću djelomično i subjektivan, prvenstveno zbog korektnog odnosa kojeg je čitavo vrijeme imao prema meni, svaki put naglašavajući nepravdu koja mi je nanesena otvaranjem brojnih kaznenih postupaka protiv mene Na kraju krajeva, znajući da sam ljubljanski student, Vesni Pusić je u tom razdoblju i predložio da ma imenuje za opunomoćenog ministra u hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani, no ona to nije željela, nakon čega mi je Milanović otvoreno rekao da se nada da ne očekujem da će radi mene zaratiti sa HNS-om. Nakon toga trebao sam postati član Uprave ACI-ja, no kako je resor turizma pripao IDS-u, i to je po istoj matrici palo u vodu.

Milanović je na mene ostavio dojam izuzetno promišljene, skromne, otvorene i nadasve vrlo korektne osobe, nesklone bilo kakvim kompromisima. Ostavlja i dojam osobe kojoj nije stalo do materijalnih vrijednosti i simbola. U kontekstu korumpiranosti, koja je toliko imanentna političarima, čvrstog sam uvjerenja da Milanović nikada ne bi posegnuo za nečim nečasnim ili nezakonitim. Možda još da kažem da je u razgovorima uglavnom inklinirao prema političkim temama, dok je diskusije vezane uz gospodarstvo rijetko započinjao, još brže završavao.

Generalno mislim da je njegov izbor za hrvatskog predsjednika dobra vijest za Hrvatsku. Naime, kako nemam nikakvih obaveza  ni prema SDP-u, a ni prema HDZ-u, otvoreno mogu reći da nakon ovih izbora u Hrvatskoj, na najvažnijim funkcijama imamo jedina dva političara sa državničkim kapacitetom, Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića.  

Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar i potpredsjednik HSLS-a

- Kroz par susreta s Zoranom Milanovićem uvjerio sam se da je osoba s velikim političkim iskustvom i naglašenim retoričkim sposobnostima, što su važne osobine za Predsjednika Republike Hrvatske. Ukoliko u obnašanju dužnosti predsjednika uspije, kao u kampanji, kontrolirati svoj karakter, ima velike šanse biti dobar predsjednik i doprinijeti da se stvara tolerantno društvo temeljeno na jednakosti svih hrvatskih građana uvažavajući sve naše različitosti. Ja mu želim puno uspjeha u korist Hrvatske i svih njenih građana.

Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina i potpredsjednik IDS-a

- S novoizabranim predsjednikom susreo sam se više puta, većinom dok je obnašao funkciju predsjednika Vlade. Nas je posljednji susret bio u IDS-u, kad je Zoran Milanović došao predstaviti svoju kandidaturu i program. Uvijek je bio uvjerljiv i energičan. Osobno smatram da je političar s jasnim stavovima i nadam se da će znati, kao sto je istaknuo na završnoj tribini u Puli, izgraditi tolerantno društvo u cijeloj Hrvatskoj po uzoru na Istru. Vjerujem da je, između ostalog, i zbog toga dobio gotovo plebiscitarnu podršku u našoj regiji.

Boris Miletić, gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a

- S Milanovićem smo cijelo ovo razdoblje imali jako dobru komunikaciju. Sreli smo se više puta u kampanji, a konstantno smo bili u kontaktu. Bio je izrazito koncentriran i zapravo vrlo smiren. Ovo nije bila laka utakmica i mislim da je pokazao jednu osobnu i političku zrelost. Nadam se da će takav ostati i kao predsjednik.

Daniel Mohorović, član glavnog odbora SDP-a

- Za Zorana Milanovića prvi put sam čuo kada je na poziv tadašnjeg predsjednika SDP-a Ivice Račana postao član Izvršnog odbora i međunarodni tajnik stranke. Bilo je to 2004. Osobno smo se upoznali u lipnju 2007. na Konvenciji, kada je na unutarstranačkim izborima, zahvaljujući i meni izabran za predsjednika SDP-a, pobijedivši stranačke kapitalce Željku Antunović, Milana Bandića i Tonina Piculu.

Prvi put sam ga dočekao u Labinu u studenom 2007., kao i stotinjak Labinjana, na Titovom trgu. Prošetali smo tada do Fortice, razgovarali o politici, ali najviše o Labinu kojeg je Zoran upoznao u mladim danima, ljetujući na Labinštini. Četiri godine kasnije Milanović postaje predsjednik Vlade, za čijeg je mandata Hrvatska izašla iz dugogodišnje krize. Ne treba zaboraviti kontekst teške situacije u kojoj je ta Vlada preuzela državu. Milanovićeva je Vlada siromašnima oprostila dugove, porezno rasteretila plaće, riješila problem 'švicaraca', zamjerivši se raznim interesnim skupinama. Milanović je visoko podigao ljestvicu upravljanja. Ako se ne varam osam ministara napustilo je njegovu Vladu.

Sretali smo se u Labinu i po Hrvatskoj. Sve sam više upoznavao čovjeka koji jako dobro poznaje Labin i Istru, prošlost i aktualni trenutak, s kojim je još veći gušt raspravljati i kad se ne slažete.

Već sam u drugom mandatu član Glavnog odbora SDP-a, najvažnijeg tijela stranke, tako da sam imao priliku upoznati sve istaknutije esdepeovce. Milanović je jedan od najzanimljivijih ljudi koje poznajem, čovjek koji stalno radi na sebi, atipičan političar koji govori ono što stvarno misli, s kojim se ne moraš slagati ali ga moraš poštivati. Voljeli ga ili ne s njim uvijek znate na čemu ste.

Bio sam jedan od onih koji su od početka podržavali Zoranovu kandidaturu za predsjednika. Vjerovao sam u njega kad su me uvjeravali da nema šanse.

Nakon gubitka parlamentarnih izbora 2016. dao je ostavku iako bi da je htio mogao ostati predsjednik stranke. Jedan je od rijetkih političkih feniksa, političara koji se uspio vratiti, onaj kojeg su politički suparnici nazivali gubitnikom postao je veliki dobitnik. Da je i politički sazrio pokazao je tijek duge (pred)izborne kampanje. Milanović je vjerovao u uspjeh, u ljude, sigurno brodio nemirnim hrvatskim političkim morem. Divim se kako je izdržao sve pritiske, dostojanstveno se noseći s osobnim tragedijama koje su ga zadesile tijekom pretkampanje.

Milanović je bio dobar predsjednik Vlade. Ne sumnjam da će biti još bolji predsjednik Republike.

Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a

- Istra i Pula su izborom Zorana Milanovića za predsjednika RH i glasovanjem preko 80%, izabrale modernu, tolerantnu i otvorenu Hrvatsku, društvo jednakih šansi za sve, pravo na kvalitetno obrazovanje i rad svima, ne samo određenima.

Moj osobni dojam za Zorana je kako je on osoba s kojom znaš na čemu si, bez fige u džepu, ponaša se karakterno jednako i pred 'malim' ljudima i pred državnicima u visokoj politici. Ono što priča za govornicom i pred kamerama isto priča i za stolom, nema nikakvog pretvaranja u njegovom karakteru. Hrvatska je izabrala čovjeka koji neće stvarati podjele u društvu, koji će biti predsjednik svih građana bez obzira na stranačku ili klasnu pripadnost.

Branko Ružić, bivši saborski zastupnik IDS-a i osnivač ID-a

- Kod mojih susreta sa Zoranom Milanovićem stekao sam dojam da se radi o osobi visokih ljudskih i stručnih kvaliteta. Originalan, civiliziran, racionalan a ne emotivan, odlučan i uporan, pomalo tvrdoglav i malčice bahat. U svakom slučaju čovjek sa vizijom i karakterom.

Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre

- Naša suradnja kroz SDP nije bila uspješna zato što je pokazao da ne poštuje volju članstva i legitimno izabrane ljude na unutarstranačke funkcije, te je sa svojim poslušnicima i oportunistima rušio legitimno izabrano rukovodstvo istarskog SDP-a na statutarno krajnje upitan način. Današnja direktna posljedica njegovog uplitanja u rad istarskog SDP-a je koalicija SDP-a i HDZ-a u Umagu (u suprotnosti sa Statutom SDP-a). Kao premijer i predsjednik SDP-a nije u adekvatnoj mjeri razumio i poštovao regionalni identitet Istre i političku poziciju istarskog SDP-a. 

Ali bilo mi je drago čuti sinoć kad se u pobjedničkom govoru ispričao onima kojima je napravio moralnu štetu, a da toga nije bio niti svjestan i da to nije namjerno napravio već u neznanju. To je dobar novi početak. Nadam se da je iskreno politički sazrio, naučio nešto na svojim greškama i da će iskoristiti iskustvo koje je stekao kao premijer na dobrobit Hrvatske i svih njezinih građana. Iskreno se nadam da će poučen prijašnjim iskustvom mudrije birati svoje suradnike i savjetnike i biti otvoren za dobronamjernu kritiku. Želim mu puno sreće, uspjeha i mudrosti u vođenju države zato što su Kolinda Grabar Kitarović i HDZ direktan put u propast Hrvatske. (Pripremili: Eleonora Vlačić i Nenad Čakić

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR / ICA - COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA