Sudbinska povezanost

Milanović je iz Labina krenuo i na svoj prvi pohod na vlast

0
Zoran Milanović u Labinu 14. ožujka 2010. godine
Zoran Milanović u Labinu 14. ožujka 2010. godine

Labin je s 88,7 posto glasova Zoranu Milanoviću rekorder među hrvatskim gradovima po podršci novoizabranom predsjedniku RH.

No, ako znamo da je iz Labina prije 10 godina krenuo i njegov prvi pohod na vlast, onda možemo zaključiti da su Zoran Milanović i Labin doista sudbinski povezani.

Naime, Labin je 14. ožujka 2010. bio domaćin povijesnog susreta čelnika tadašnjih triju najvažnijih hrvatskih stranaka liberalne ljevice – SDP-a, HNS-a i IDS-a. Nakon prvog sastanka, održanog krajem 2009. godine u poznatom restoranu Kukuriku u Kastvu, i nekoliko kasnijih neformalnih sastanaka, labinski susret bio je drugi službeni sastanak buduće koalicije, koja je na redovnim parlamentarnim izborima godinu i pol dana kasnije smijenila HDZ s vlasti u Hrvatskoj.

Organizator sastanka bio je IDS, odnosno Ivan Jakovčić, a Labin nije slučajno odabran za domaćina, s obzirom da se upravo tih dana obilježavalo sjećanje na slavnu Labinsku republiku iz 1921. godine. Stoga nije bio slučajan i izbor prostora u kojem se održao sastanak lidera hrvatske oporbe. Naime, Zoran Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić, njihovi najbliži suradnici i domaćin skupa Tulio Demetlika radni dio susreta održali su iznad sobe posvećenoj Labinskoj republici u Narodnom muzeju Labin. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa