Budućnost dolazi iz Istre: Ovi dečki mogu mislima pokretati stvari

0
Foto: tportal
Foto: tportal

Kristijan Lucijetić i njegov multidisciplinarni tim, u kojem se uz trojicu Istrana nalazi i Nizozemac, započeo je s razvojem prediktivnog sustava za analizu moždanih aktivnosti. Počeli su s igricom Super Mario, no njihov je cilj napraviti nešto puno veće, javlja tportal.

Sučelje mozga i računala, Brain Computer Interface, u posljednje vrijeme doživljava nagli razvoj. Koristeći već ustaljene metode bilježenja moždane aktivnosti, BCI tehnologija nudi potpuno nov način komunikacije čovjeka s okolinom. No ništa nije savršeno i problemi vrebaju već na samom početku. Sustav je prilično složen pa iziskuje dugotrajnu prilagodbu, a analiza i prikupljanje signala moždanih aktivnosti često je manjkava, pa sustav nije baš najprecizniji.

Kako bi prevladali ta ograničenja, Kristijan Lucijetić i njegov multidisciplinarni tim iz Potentiala, u kojem se uz trojicu Istrijana nalazi i Nizozemac, započeo je s razvojem prediktivnog sustava za analizu moždanih aktivnosti. Oni rade na softveru i potencijalno razvoju nove EEG kape koji će istovremeno omogućiti lako postavljanje i jasno prevođenje signala moždanih aktivnosti u definirane naredbe računalu. Njihova tehnološka rješenja ne bi bila isključiva i usmjerena na samo jednu namjenu, nego bi bila iskoristiva za čitavu lepezu primjena, od medicine do novih komercijalnih rješenja.

Što može ova tehnologija, Lucijetić i njegov tim demonstrirali su na Brainhacku sredinom studenog, paralelno održanom u nizu gradova širom svijeta, pa tako i u Zagrebu. Za početak, izradili su računalno sučelje mozga koje omogućava korisniku igranje osnovne arkadne igre pomoću komercijalnih 16-kanalne EEG kape. No natjerati dinosaura da skoči kad vi to pomislite nije krajnji cilj ovog projekta - to je zabavno i zarazno iskustvo, no ovi ljudi pred sobom imaju sliku puno većeg formata. Potencijal ove tehnologije daleko je širi i zahvaća mnoge sfere, od zabave do medicine.

'EEG tehnologija postoji već dug niz godina, no primarno se koristila u medicini, kao metoda za bilježenje aktivnosti mozga, ili alat kako bi spoznali na koji način funkcionira naš mozak', objašnjava Lucijetić. 'No da biste dobili sliku o tome na koji način netko razmišlja, kako se manifestiraju njegove emocije ili snovi, na glavi mu mora nositi EEG kapa puna elektroda i kablova. A to je neprivlačno i nepraktično za svakodnevnu upotrebu i da biste upravljali uređajem, morate potrebna je dugogodišnja edukacija i specijalizacija.' piše tportal.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 25.09.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČISTAČ/ICA

Do: 26.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

DJELATNIK/ICA TELEFONSKE PRODAJE

Do: 26.09.2020.

PERUŠKI, ISTARSKA ŽUPANIJA

MONTAŽER/KA SUSTAVA TEHNIČKE ZAŠTITE

Do: 27.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA