'Ništa nije teško kad se nađeš na jednom od najljepših mjesta u Istri'

0
Foto: Hello Istria
Foto: Hello Istria

Moram priznati da ne znam puno toga o mjestu Draguć. Nisam proučavala njegovu povijest, niti arhitekturu, niti sam ikada s niti jednim stanovnikom razgovarala i o njemu napravila reportažu. Pa ipak osjećam veliku potrebu nešto napisati o tom malom istarskom gradiću koji se smjestio u idiličnom krajoliku na vijugavom putu između Pazina i Buzeta, piše Barbara Ban za Hello Istria.

Pitomo je malo mjesto koje zrcali sliku unutrašnjosti Istre. Mirni blagi gradić, srednjovjekovnih kamenih vizura. Pokoja mačka izležava se na toplom suncu, poneki pas zalaje. Ljudi malo. To je slika malih mjesta u samom srcu Poluotoka koji su napušteni. Doduše, život se u njih pokušava vratiti kroz turizam i kulturu.

Definitivno jedan od doživljaja koji nikad neću zaboraviti kao i umor koji me savladao kada sam došla do crkvice svetog Roka. Legla sam se na travu i gledala u plavo nebo dok mi je srce kucalo sto na sat. Ali mi ništa nije bilo teško jer sam znala da ću se, kada se dignem sa zemlje, naći na jednom od najljepših mjesta u Istri s kojega se pogled pruža na valu, ali i Butonigu te obližnje vrhove. Veličanstveno. Sveti Rok je inače poznati zaštitinik od kuge, a ova je crkvica, očito kao branik toj zloglasnoj bolesti koja je svojedobno poharala mnoga mjesta u Istri, izgrađena početkom 16. stoljeća. Fascinantna je ne samo zbog svoje prekrasne lokacije i pogleda, nego i moćnih fresaka kojima ju je obogatio 1529. Antun iz Padove, zapravo Kašćerge. Tu možete vidjeti palu s likovima Sv. Roka, Fabijana i Sebastijana na zidu iznad oltara, piše Hello Istria.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa