Nuklearne velesile kod Umaga našle nalazišta plina

0
Piranski zaljev
Piranski zaljev

Topografske karte Savudrijske Vale - Piranskog Zaljeva i okolice golicaju pažnju stručnjaka, nekih agencija ali i maštu nekih istražitelja. Još iz hladnog rata sjeverozapadna istarska lokacija je osim što je bila “tvrda” granica novih svjetova, bila pod istragom nuklearnih sila. Američke i sovjetske topografske karte toga dijela Istre, međusobno se razlikuju tek u dva detalja. U sovjetskim i američkim kartama su ucrtani svi dalekovodi, a u američkim su kamenolomi i to precizno numerirani. Toga u bivšim jugoslavenskim, današnjim hrvatskim i slovenskim kartama nema.

Amerikanci i Sovjeti ucrtali su dalekovode na karte zbog vojnih helikoptera, niskoletećih borbenih aviona i dronova koji su glavno sredstvo svih njihovih borbenih djelovanja, i na taj način su markirali odnosno otklanjali potencijalne smetnje i rizike “ako zatreba”.

Numeracija svih kamenoloma u kraškim područjima svijeta sračunata je na lakše pribavljanje podataka o nalazištima strateških sirovina kao što su uran, torij i berilij. A topografska karta Savudrijske Vale-Piranskog zaljeva pokazuje da su kamenolomi samo na njegovoj lijevoj obali gdje je na uzorcima obavljena geokemijska i geofizikalna analiza, nakon čega su numerirani.

Na geološkoj karti Europe gdje su ucrtana sva naftna, plinska polja i geološke provincije, navodi se provincija - Po Basin 4060 - koja prestaje kod rta Savudrije, a istočno i sjeveroistočno od rta nema evidencije o nafti i plinu. Uz zapadnu obalu Istre, te u zapadnoj i južnoj Istri po američkim podacima, nalaze se milijuni barela neotkrivene nafte i milijarde kubika plina.

Ili precizno: F 95-minimalno 39 milijuna barela nafte, 6,600 milijardi kubičnih fita plina i minimalno 21 milijun barela tekućeg plina; 
F05-maksimalno 916 milijuna barela nafte, maksimalno 33,466 milijardi kubičnih fita plina te maksimalno 308 milijuna barela tekućeg plina;
MEAN (geo.sredina) - 360 milijuna barela nafte, 17.904 milijarde kubičnih fita plina i 122 milijuna barela tekućeg plina.

Polovica navedenih količina, osobito plina, nalazi se u akvatoriju Umaga i Savudrije! Na američkim kartama u predjelu Savudrije ucrtana su dva plinska polja fiktivno imenovana kao “Neptune” i “Mercury”. Ova američka geološka studija je napravljena 1989. godine. Danas, nakon 30 godina, kada je Istra okrenuta turizmu, trgovini i kada se svi nekako pripremamo na “nefosilna” goriva ovi podaci možda nisu toliko važni i snažni ili možda jesu?

Piranski zaljev je predmet zanimanja Talijana, još od 1838. - 1839. godine kada su planirali gradnju željezničke pruge od Trsta do Pule. Talijanski i Austrijski Inženjeri i geolozi su otkrili na tom prostoru kvalitetan građevinski kamen koji su koristili za gradnju tršćanske i koparske luke.Ali su vidjeli da na tom prostoru ima još kvalitetnih sirovima osim kamena... (D.D./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa