sudski spor

Policajca preselili u Istru: 'Bio mu je ugrožen život'

0
Krunoslav Fehir na suđenju Glavašu (foto: Marko Lukunić/PIXSELL)
Krunoslav Fehir na suđenju Glavašu (foto: Marko Lukunić/PIXSELL)

"Krunoslav Fehir, najodgovorniji pojedinac za pokretanje priče o ratnim zločinima za koje se i dalje sudi Branimiru Glavašu, već godinama od Republike Hrvatske pokušava utužiti neisplaćene troškove života koje je kao policajac prestao dobivati 2012. godine. Njegove argumente uvažio je i Općinski sud u Puli", pišu Novosti iz kojih prenosimo dio teksta.

"U rujnu ove godine donio je presudu prema kojoj mu MUP treba isplatiti više od 400.000 kuna na ime uskraćenih naknada za prehranu koje je trebao dobivati od kolovoza 2012. do veljače 2018. godine zbog službenog preseljenja iz Osijeka u Istru. MUP mu je ukinuo prava tvrdeći da su istekla kad je premješten na drugo radno mjesto. Suprotno tome, prvostupanjski sud je obrazložio da razlozi za njegov odlazak iz Osijeka nisu prestali važiti samo zato što je u istoj policijskoj upravi promijenio radnu poziciju.

Bila je to druga presuda za istu priču. Prvu je ukinuo Županijski sud u Splitu 2018. godine, tražeći od niže pulske instance da preispita dijelove presude. Nakon istog pravorijeka u Puli, u kojem je u cijelosti prihvaćen Fehirov zahtjev, konačna odluka sada je na Županijskom sudu. Maknu li se po stranu pravna obrazloženja temeljem kojih Republika Hrvatska i dalje inzistira na sudskom poništenju odluke, ključni i ujedno najužasniji dio ove priče nalazi se u zadnjoj presudi prvostupanjskog suda u Puli. Kao razlog preseljenja iz Osijeka u Istru, koji je glavni argument presude u naizgled benignoj građanskoj parnici, navodi se činjenica da je Fehiru kao policajcu u Osijeku bio ugrožen život. Sud je naime zaključio da mu se ne može jamčiti sigurnost u osječkom MUP-u sve dok traje suđenje Branimiru Glavašu. Sudeći prema žalbama Republike Hrvatske, navedena konstatacija predstavlja im argument od sporednog značaja. Policija ga je dakle najprije lišila prava, a onda je Državno odvjetništvo u ime RH na suđenju pokušalo zaštititi takvu odluku, zbog policijske procjene da mu je u Osijeku ugrožen život. Priča oko Fehirovog odlaska na dužnost u Istru počela je 2005. godine, svega četiri mjeseca od intervjua koji je dao novinaru Feral Tribunea Dragi Hedlu", pišu Novosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa