nenad čakić

Kako mi je Dino pomogao smršaviti 20 kg u tri mjeseca (video)

0
Dino Načinović i Nenad Čakić (foto: Roberto Matković)
Dino Načinović i Nenad Čakić (foto: Roberto Matković)

Kada me danas, nakon što sam u kratko vrijeme smršavio više od 20 kilograma, prijatelji i znanci pitaju koji mi je bio motiv da uopće krenem u to, teško mi je pronaći pravi odgovor jer zapravo nisam ni imao neki konkretan motiv. Doduše, moji prijatelji godinama su me upozoravali da previše jedem, da se malo krećem, da ulazim u rizične godine i da je vrijeme da napokon počnem misliti na svoje zdravlje, a zašto sam se na to odlučio baš uoči ovog ljeta, iskreno ni sam ne znam. Valjda je to jedan od onih trenutaka kada čovjek ničim izazvan doživi 'prosvjetljenje'.

Meni se to dogodilo u lipnju ove godine. Ne samo da sam odjednom sam sebi počeo biti ružan nego sam počeo oko sebe, po gradu, u trgovinama, kafićima i restoranima primjećivati debele muškarce i shvatio da više ne želim biti kao oni.

Neki su mi prijatelji rekli da ću lakše smršaviti ako uz sebe imam stručnjaka, fitness trenera, pa sam se sjetio Dina Načinovića iz Vineža, kojeg znam još iz vremena dok je bio pomorac i plovio kao časnik stroja. Dino je u međuvremenu stekao zvanje instruktora fitnesa u teretani, zatim je osposobljen i za provođenje Basic Training For Life sustava treninga kojeg je osmislio poznati fitness instruktor profesor Marino Bašić te je prošao i intenzivan trening borbenog mentaliteta, gdje je kod poznatog instruktora Kristijana Družete učio i osnove krav maga, borilačke vještine izraelske vojske. Osim toga, poznajem i neke osobe koje su prošle njegov 'tretman' pa sam znao i da čovjek definitivno ima rezultate.

REŽIM PREHRANE

Nazvao sam ga i našli smo se na piću ali nije mi baš izgledao entuzijastično. Osjećao sam da mi ne vjeruje. Bilo je to 20. lipnja ove godine. Našli smo se u kafiću Konzuma, imao sam tada 105 kilograma i od njega sam zatražio da mi pomogne smršaviti. Dino mi je tada napravio program prehrane, rekao mi da počnem hodati i predložio da se čujemo za mjesec dana kada bismo krenuli u teretanu. Bio je uvjeren da neću ni stići do te faze.

Ali ja sam se ozbiljno primio režima prehrane koji mi je preporučio i počeo svakodnevno hodati. Također, odmah idućeg dana kupio sam si digitalnu vagu jer je dokazano da osobe koje se važu svaki dan mršave brže od onih koji to ne rade redovito.

Novi način prehrane značio je da sam preko noći iz svog jelovnika izbacio kruh (osim tostiranog), gazirana pića, salame, slatkiše i grickalice poput čipsa. Broj obroka nisam smanjio, naprotiv, dodao sam i jedan novi – doručak. Svako jutro prije odlaska na posao ispržio bih si dva jaja, pojeo tostirani kruh s maslacem od kikirikija ili pancetu.

No, smanjio sam unos količina hrane. Umjesto dva bifteka ili komada mesa, za ručak bih pojeo jedan, za marendu bih umjesto sendviča pojeo mocarelu s rajčicom, a za večeru, opet umjesto sendviča, neku salatu ili tunu. Niti u jednom trenutku nisam gladovao, ali se nisam ni prežderavao, a naročito nisam, što sam prije često radio, jeo i kad nisam bio gladan. Naime, prije bih znao gledati navečer televiziju i iz dosade napraviti sendvič jer bi mi iz frižidera zamirisala mortadela. 

Nenad Čakić prije 20. lipnja (lijevo) i nakon 20. rujna (desno)

Osim što sam promijenio način ishrane, počeo sam se više kretati. Najprije kilometar, dva dnevno, pa pet kilometara a onda sam počeo hodati sedam do deset kilometara dnevno. Prvih dana bilo je teško, potom sve lakše da bi mi danas to postalo zadovoljstvo kojeg se odričem samo ako pada kiša. U tih sat, sati pol, dok hodam iskoristim i za edukaciju pa si preko bluetootha slušam omiljene podkaste ili jednostavno slušam neku muziku.

OKLADA

Već nakon prvih sedam dana 'pao' sam dva kilograma što mi je bio snažan vjetar u leđa. Najbolji prijatelj tada mi je rekao da će čitavu ekipu počastiti janjcem, i to u Dalmaciji, ako padnem ispod 90 kilograma. Obećanje je izvršeno, s guštom smo ga pojeli u restoranu Tomislav u Boraji kraj Šibenika, a gospođa koja nas je posluživala još uvijek ne vjeruje da smo samo zbog toga potegnuli čak iz Istre.

Svakog sam dana hodao, pravilno sam se hranio i svakog sam se dana dvaput vagao - ujutro i poslije hodanja. Nakon mjesec dana imao sam 98 kilograma, a 20. kolovoza, točno dva mjeseca od kada sam krenuo mršaviti, prvi sam put pao ispod 90 kilograma.

U međuvremenu sam se ponovo javio Načinoviću. Bio je i više nego ugodno iznenađen mojim rezultatima (da ne kažem šokiran) i onda smo započeli s ozbiljnim programom treniranja.

Već na prvom treningu shvatio sam koliko sam 'zapušten' i bez kondicije i od listopada paralelno radim na smanjivanju kilograma i povećanju fizičke spremnosti. Sada imam 84 kilograma, možda ću ići do 80, ali brojke mi više nisu imperativ, već želim dodatno smanjiti potkožno masno tkivo i povećati mišićnu masu.

SVE JE U GLAVI

Tu mi Dino jako pomaže jer osim što je stručan u odabiru vježbi, velik je motivator i priznajem da bez njega nikada ne bih postigao ove rezultate. Sjećam se da na prvom treningu nisam mogao napraviti niti jedan sklek. Spustio sam se do poda i više se nisam mogao podignuti. Sada ih bez problema radim 20, a Dino je rekao da me neće 'pustiti na miru' dok ih ne budem radio 40-50. Ponekad me toliko 'maltretira' da izgledamo kao Richard Gere i onaj crnac u 'Oficiru i đentlmenu'. Ja sam naravno Gere, doduše ne s glavom u blatu, ali na isti način 'ubijen' od vježbanja, ali opet zadovoljan kad nakon treninga dođem doma. 

Nakon svega, iz osobnog iskustva mogu reći: smršaviti je lako. Sve je u glavi. Ako si stvari dobro posložite u glavi, onaj fizički dio posla puno je jednostavniji. Tada je lakše preskočiti nepotreban obrok, izbaciti kruh iz prehrane (to mi je bilo najlakše, kao da ga nikada nisam ni jeo), hodati sedam kilometara dnevno ili odlaziti tri puta tjedno u teretanu. (Tekst: Nenad Čakić, video Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa