vina fuhtar

Kušali smo vrhunski teran koji je godinu dana odležao na dnu mora

0
Piero Licul i Tina Uravić toče "morski" teran
Piero Licul i Tina Uravić toče "morski" teran

Aromatičan, svjež, mekan u ustima i nadasve pitak, takav je teran OPG-a Fuhtar iz Nedešćine, koji je odležao godinu dana na dnu mora u akvatoiriju Ike. Točnije, nakon toga odležao je još četiri mjeseca u tami podruma da bi u čašama zaplesao 18. prosinca, na blagdanskom prijemu za labinske novinare.

„Sudjelovali smo na eventu u Opatiji i tu smo popričali s članovima udruge Ikarski barkarijoli, koji su nas počeli nagovarati da im s pridružimo u polaganju vina na dno mora. Volimo eksperimentirati i zato smo to prihvatili i položili 350 boca“, ispričao nam je Piero Licul, vlasnik OPG-a.    

Zajedno s bocama još šest vinara njihov je teran položen u vrulju, podvodni izvor slatke vode, na dubini od 23 metara gdje vlada stalna temperatura između sedam i osam stupnjeva. Osim što vino sazrijeva u posebnim uvjetima, svaka boca dobiva unikatan ukras od mulja koji se uhvati stalnim strujanjem vode.

„Ove godine položili smo malvaziju. Ovogodišnja malvazija bila je vrhunska, pa samo još bolja može ispasti“, kaže Licul.

Vinogradarska godina bila je teška jer su zbog kišnog svibnja i lipnja zaprijetile bolesti, ali u konačnici se sve posložilo kako treba. „Vino je sada u odličnoj situaciji i siguran sam da ćemo za tri - četiri mjeseca u bocama imati vrhunsku malvaziju i muškat“, kaže Licul.

Na druženju u njihovom podrumu nije se samo kušalo vino, nego je ravnopravno s buteljkama na stolu poslužena izvrsna hrana: juha od brokule, fuži s umakom od srnetine i voćni kolač, sve redom iz domaće kuhinje, za što su se pobrinuli ostali članovi obitelji Licul: otac Valter, majka Marta, kći Kiara i Pierova zaručnica Tina Uravić. (Tekst i foto: Robi Selan)  

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ELEKTRIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KROVOPOKRIVAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U GRAĐEVINARSTVU

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA