Dalmatinci tvrde: Prestigli smo Istru u turizmu!

0
Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Svaka čast dalmatinskim hotelijerima! Iza njih je, po raspoloživim pokazateljima, jedna od najboljih poslovnih godina u kojima će im prihodi rasti proporcionalno ulaganjima i podizanju kvalitete u svoje objekte, ali većini u dvoznamenkastom plusu. U dosadašnjem dijelu godine postigli su najbolje prosječne cijene u Hrvatskoj, najveći ukupni prihod po noćenju, ali i najbolju prosječnu iskorištenost hotelskih kapaciteta. Dalmatinski su hotelijeri iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije pri tome u devet ovogodišnjih mjeseci znatno pretekli i u prihodima one u svim drugim hrvatskim regijama za više od 30 posto, koliko je veći prihod hotela u Dalmaciji od onih u Istri, na Kvarneru ili u kontinentalnom dijelu zemlje, piše Slobodna iz koje prenosimo dio članka u nastavku.

Sve to nisu tek puka statistička naklapanja koja se mogu tumačiti kako kome odgovara, nego vrlo egzaktno istraživanje temeljeno na podacima koje su same hotelske tvrtke dostavile istraživačima opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, čiji je istraživački tim profesora autorski izradio studiju Benchmarking (analize poslovanja) hrvatskog hotelijerstva u 2019. godini.

Zadnji podaci u kojima je obrađeno poslovanje do početka listopada ove godine potvrđuju superiornost i uspješnost hotelijera Dalmacije u odnosu na sve ostale regije, pri čemu su osobito uspješni oni na području Dubrovnika, koji podiže prosjek cijeloj regiji, ali i splitske rivijere, čiji hotelijeri posluju daleko najuspješnije u širem okruženju.

U materijalu je analizirano aktualno poslovanje u prvih devet mjeseci i posebno u rujnu u 114 hrvatskih hotela iz svih obalnih regija i kontinentalnog dijela zemlje, s ukupno 23,5 tisuća soba, što je oko 40 posto ukupnog hotelskog kapaciteta u Hrvatskoj. Obrađeni su podaci o popunjenosti, cijenama, prihodima i zaradi za 25 hotela u Istri, 26 na Kvarneru, 46 u četiri dalmatinske županije i 17 kontinentalnih hotela. Benchmarking hrvatskog hotelijerstva je projekt za praćenje poslovanja hrvatskih hotela, koji omogućuje usporedbu internih rezultata po istovjetnim kriterijima, uvažavajući međunarodne standarde izvješćivanja u hotelijerstvu, navode autori.

Ključni pokazatelji upravljanja prihodima po regijama kažu da po iskorištenosti hotelskih kapaciteta najbolje stoje hoteli u Dalmaciji. Tako je u rujnu prosječna iskorištenost hotelskih kapaciteta u Hrvatskoj bila 85 posto, dok je u Dalmaciji ona dosegnula 89 posto, u Istri je bila 85 posto, a na Kvarneru 80 posto.

Sve to pratila je i prosječna cijena sobe koja je u Hrvatskoj u rujnu bila 104 eura, dok je u Dalmaciji iznosila čak 139 eura. U drugim hrvatskim regijama te su cijene u isto vrijeme bile za 30 do 50 eura niže nego u Dalmaciji. Najveći doprinos takvoj razlici u korist dalmatinskih hotelijera daju hoteli s četiri i pet zvjezdica na području Dubrovnika i Splita. Tako je ukupan prihod po noćenju u Hrvatskoj u rujnu u hotelima bio 82 eura, dok su dalmatinski hotelijeri prosječno od noćenja imali prihod od 111 eura. Usporedbe radi, istarski su hotelijeri u rujnu imali prihod po noćenju od 69 eura, oni na Kvarneru su zarađivali 68 eura po noćenju, a kontinentalni hoteli su uprihodili 67 eura po noćenju, piše Slobodna Dalmacija.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 14.08.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/ICA PEKARSKIH PROIZVODA

Do: 14.08.2020.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODITELJ/ICA OBJEKTA

Do: 14.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

DOKTOR/ICA DENTALNE MEDICINE

Do: 15.08.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA