aleksandar stefanov:

'Svoje sam proizvode od bakalara nazvao u čast mame Milene'

0
Aleksanadar Stefanov i majka Milena (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Aleksanadar Stefanov i majka Milena (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Suhi bakalar se prvo mora dobro 'istući' i potom se namače u vodi od dva do tri dana, a vodu treba neprestano mijenjati. Potom se kuha dok ne omekša. Očiste se kosti, skine crna kožica, pa se ponovno 'tuče', sve dok ne postane kao pire.  Posoli se, popapri, doda češnjak i ulje, piše 24sata.

Tako bakalar tradicionalno pripremaju u Istri te ga ovako pripremljenog poslužuju uz zelje, palentu ili pasutice - vrstu tjestenine. Prvi suhi bakalar već je stigao u trgovine diljem Hrvatske, a cijena mu je od oko 200 do čak 500 kuna po kilogramu. Ali stari recepti dugo se pripremaju pa mnogi posegnu za gotovim bakalarom koji punom parom pripremaju u Obrtu Milena iz mjesta Bačva nedaleko od Višnjana kraj Poreča. Vlasnik Aleksandar Stefanov kaže kako trenutačno prerade oko 500 kg bakalara na dan, a pred sam Božić prerađivat će i 2,5 tona pa će, uz svojih deset zaposlenika, zaposliti još pet, koji će raditi od jutra do mraka, piše 24sata.

- Bakalar je nekad pripremala moja mama Milena u sklopu agroturizma, ali je otišla u mirovinu, a ja sam zatim pokrenuo proizvodnju i njoj u čast svojim proizvodima od bakalara dao njezino ime - Baccala della mamma ili ‘po našiki’ - bakalar od mame. Radimo klasični bakalar na bijelo koji se prodaje u rinfuzi u trgovinama za 130 do 180 kn/kg, a kao paštete od 100 grama nudimo i bakalar s chilly papričicama, s crnim tartufima te bakalar s maslinama. Paštete se prodaju za 20-ak kuna po komadu - kaže Stefanov. 

Bakalar im stiže iz Norveške, baš kao i većina sušenog bakalara koji se prodaje u našim trgovinama. Oni na godinu proizvedu i do 90 tona, a 30 posto proizvodnje 'ode' pred Božić. Također, prodaju i suhi bakalar kojemu je kila između 200 i 300 kuna, dok cijena selektiranom bakalaru pod imenom Ragno ide i do 500 kuna. Njega uzimaju samo specijalizirane trgovine, restorani i hoteli. Prošli tjedan na ribarnici sušeni bakalar iz Norveške imali su u samo jednoj ribarnici i kažu da se radi o jako kvalitetnoj ribi. Cijena mu je 269 kuna, javlja 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa