370 hektara

Sustav navodnjavanja Čepićkog polja dobio lokacijsku dozvolu

0
Obuhvat sustava za navodnjavanje u Čepićkom polju
Obuhvat sustava za navodnjavanje u Čepićkom polju

Istarska županija izdala je 30. rujna lokacijsku dozvolu za sustav navodnjavanja Čepićkog polja. Predstoji natječaj za zakup 370 hektara predviđenih za navodnjavanje kako bi se s korisnicima zemljišta mogao potpisati predugovor o korištenju sustava, a nakon toga može se pristupiti projektiranju i dobivanju građevinske  dozvole, što se očekuje do kraja rujna 2020. godine. 

S najnovijim stanjem projekta pokrenutog prije četiri godine načelnika Općine Kršan Valdija Runka, općinske službe, vijećnike i zainteresirane poljoprivrednike 9. prosinca upoznali su pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu u Istarskoj županiji Ezio Pinzan i projektanti tehničkog rješenja Nenad Heček i Janja Kelić iz zagrebačkog Elektroprojekta.     

Navodnjavanje će se obavljati iz akumulacije koja će biti izgrađena na sadašnjoj Tabli 71, odnosno na najjužnijem dijelu polja s desne strane toka Boljunčice. Akumulacija će vodu crpsti iz Boljunčice i Obuhvatnog kabala broj 3. Površina će joj iznositi 17,9 hektara, koristan volumen 855 tisuća kubnih metara, a dubina najvše sedam metara.

Procijenjeno je da će u sušnoj godini za navodnjavanje biti potrebno 725 tisuća kubnih metara vode protoka 244 litre u sekundi. Sustav će uz akumulaciju činiti Crpna stanica za punjenje akumulacije, Crpna stanica razvoda vode, 94 hidranta i 12,3 kilometra cijevi razvodne tlačne mreže.

Ukupna vrijednost investicije iznosi  48 milijuna kuna. Projekt će biti kandidiran za sredstava iz europskih fondova, koji pokrivaju 85 posto iznosa, a 15 posto preostaje lokalnoj zajednici. Održavanje i zamjena opreme financirat će se iz naknade za korištenje sustava, koja će u fiksnom dijelu iznositi 419 kuna po hektaru na godinu, a utrošeni kubik vode plaćat će se 53 lipe. Procjenju je da će povećanja prihoda od poljoprivredne proizvodnje za četvrtinu nadmašiti ukupne troškove korisnika. Tijekom korištenja sustava navodnjavanja provodit će se mjesečne i godišnje mjere zaštite okoliša, odnosno praćenja fizikalno – kemijskih pokazatelja, kakvoće fitoplanktona i kemijsko stanje sedimenata u Boljunčici. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa