U EU parlamentu predstavljena kulturna baština općine Kršan

0
Zoran Karlić, Patricia Zanketić i Roman Carić
Zoran Karlić, Patricia Zanketić i Roman Carić

Pod pokroviteljstvom Željane Zovko, zastupnice u EU parlamentu i članice Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu, povodom 40. godišnjice upisa prvih lokaliteta RH na popis Svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, održana je u Bruxellesu konferencija o kulturnoj baštini Republike Hrvatske. U fokusu konferencije je bila Salona – glavni grad rimske provincije Dalmacije i Općina Kršan sa svojom bogatom kulturnom baštinom i povijesnim nasljeđem.

Predstavnici Općine Kršan bili su Roman Carić, voditelj Odsjeka za pravne poslove, Patricia Zanketić, voditeljica Odsjeka za EU fondove i gospodarstvo te Zoran Karlić, predsjednik KUD-a 'Ivan Fonović Zlatela'.

Roman Carić u uvodnom je obraćanju pozdravio prisutne u ime općinskog načelnika Valdija Runka i mještana općine Kršan, zahvalio na pozivu i ukazanom povjerenju, ukazujući na činjenicu, da budući Općina Kršan svoj gospodarski i ostali rast nije mogla temeljiti isključivo na turizmu kao i ostala područja Istarske županije, Općina Kršan je još odavno, u svim svojim strateškim planovima prepoznala kulturu kao svoju komparativnu prednost u odnosu na naše okruženje, na čemu će i nadalje ustrajati.

Patricia Zanketić prigodnom je prezentacijom upoznala nazočne s projektima u kulturi i očuvanju kulturne, što materijalne što nematerijalne baštine, koji su ostvareni i isfinancirani iz EU fondova, odnosno koji su izradi kao i o planovima očuvanja kulturne baštine na području općine Kršan - Kaštel Kršan, Stari grad Plomin, Stari grad – Kaštel Kožljak i Interpretacijski centar Vlaški puti Šušnjevica.

Na kraju je Zoran Karlić prigodno odjeven u kršansku nošnju, izveo skladbu – primjer nematerijalne kulture (Dvoglasja tijesnih intervala) zaštićene UNESCO registrom, na što je publika reagirala velikim aplauzom.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/RKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / KUHARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

OPERATER/KA NA STROJEVIMA

Do: 31.08.2021.

ŽMINJ, ISTARSKA ŽUPANIJA