Ne vidi ih, a zna im lice: Svojim crtežima raskrinkao kriminalce

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Vjerno sam nacrtao psa kolegi iz policije. Jako mu se to svidjelo pa me nagovorio da crtam fotorobote koji predstavljaju počinitelje kaznenih djela. Nakon toga smo radii na jednom slučaju i počeo sam crtati što je žrtva opisivala. Počinitelja su pronašli. Priča to za 24sata Ivica Ovničević (52) iz Pule, umjetnik s policijskom karijerom.

Poznat je u Hrvatskoj, ali i šire kao “crtač fotorobota”. Zahvaljujući njegovim crtežima “pali” su mnogi kriminalci i prekršitelji. - Nakon prvog psa kojeg sam nacrtao za kolegu, u kratko vrijeme imao sam više od 120 narudžbi za crtanje njihovih pasa. Čak sam imao i izložbu tih pasa koje sam crtao po ulici - otkriva Ovničević, koji je još kao dječak otkrio ljubav prema crtanju. - Završio sam primijenjenu umetnost na odsjeku slikarstva u Sarajevu te Policijsku akademiju - rekao je Ivica za 24sata.

Nakon “oživljavanja” kolegina psa na papiru, uslijedio je pravi policijski istraživački posao. - Radili smo na jednom slučaju koji je uspješno okončan. Važno je slušati što žrtva ili svjedok događaja kaže. On se prisjeća opisa počinitelja, a ja počnem crtati. Riječ je o tzv. ‘brzom crtežu’, koji se zove tako zato što je važno što prije krenuti u akciju pronalaska počinitelja, kako bi se što prije riješilo to kazneno djelo - pojasnio je Ovničević za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa