MISTERIOZNA SMRT KRIMINALISTA U ISTRI

Tri mjeseca nakon obdukcije, obitelj tvrdi da ih o tome nitko nije ni obavijestio

0
Vjero Fiala (foto: nestali.hr)
Vjero Fiala (foto: nestali.hr)

Očito je bila sumnjiva priča oko smrti, odnosno samoubojstva rovinjskog policajca iz Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave istarske Vjera Fiale (53) ovog ljeta u Rovinju. Kako drugačije protumačiti nedavni nalog Županijskog državnog odvjetništva u Puli da se njegovo tijelo ekshumira, što se i učinilo protekli tjedan. Sve ostalo je pod velom tajne, a nadležno državno odvjetništvo kaže da su izvidi tajni pa stoga ne mogu ništa reći, piše Jutarnji iz kojeg prenosimo dio teksta.

"Naime, Fiala je nestao u ponedjeljak 29. srpnja. Kazao je supruzi da ide na piće i više se nije vratio kući pa je njegov nestanak prijavljen dva dana kasnije. Osam dana nakon njegova nestanka, njegovo su tijelo pronašli talijanski državljani u moru kod Crvenog otoka. Vatrogasci su izašli na teren i beživotno tijelo iznijeli na obalu kada je utvrđeno da se radi o nesretnom policajcu koji se u policiji bavio gospodarskim kriminalom. Odmah je provedena i obdukcija u pulskoj općoj bolnici, ali tada patolozi nisu utvrdili da je smrt nastala kao posljedica kaznenog djela. Pokopan je 9. kolovoza na rovinjskom groblju.

Njegov brat Nenad Fiala ne zna ništa o istrazi koja traje te veli da ih nadležno Županijsko državno odvjetništvo ni o čemu nije izvijestilo. Kako neslužbeno saznajemo, ni ostatak obitelji ne zna detalje istrage ni što je otkriveno. Ne znaju niti rezultate prve obdukcije. Ali Nenad se ne miri s činjenicom da mu je brat počinio samoubojstvo. Tvrdi da nije bio takav karakter te da je sasvim sigurno da ga je netko ubio i da je to povezano s njegovim poslom.

- On nije imao nikakvih problema, ni financijskih, ni obiteljskih, ni zdravstvenih. Obitelj, žena i dvoje djece su mu bili na prvome mjestu. Da je namjeravao počiniti samoubojstvo, bio bi ostavio neko oproštajno pismo. A obitelj ne bi ostavio na cjedilu na taj način sigurno. Nema šanse da bi to napravio, nije imao razloga za to nikakvih - uvjeren je njegov brat Nenad koji nam je kazao da je nova obdukcija trajala nekoliko sati, nakon čega je tijelo vraćeno na groblje. On smatra da time se zapravo nije ništa moglo otkriti.

- Mi o istrazi ne znamo ništa, to stoji. Što se tiče ekshumacije i kasnije obdukcije, nisam siguran da su išta novo otkrili. Što se mene tiče, ekshumacija nije bila potrebna jer mi znamo i kakav je bio i što je bio, znamo da se nije ubio, nego da su ga ubili. Ne znam hoćemo li od toga imati nešto - kaže Vjerov brat. Tijelo svog brata nije vidio ni on niti ostatak obitelji otkad je pronađen mrtav.

- Nitko od obitelji njegovo tijelo nije vidio otkad je te večeri izašao iz stana, veli nam Nenad. Nitko nije bio na prepoznavanju tijela, niti je itko otvorio lijes na sprovodu. - Rekli su nam da je tijelo u lošem stanju - tvrdi nam Nenad. Brata nije viđao svaki dan, ali je obitelj nakon tragičnog događaja rekonstruirala što se dogodilo te večeri kada je zauvijek otišao iz obiteljske kuće.

- Te joj je večeri rekao: “Idem vani i brzo se vraćam”. Žena ga je pitala hoće li joj uzeti auto, a on joj je odgovorio: “Ne, doći će po mene”. Međutim, nitko od nas ne zna je li netko došao po njega ili nije, i je li ušao u neki auto ili nije. Nitko to nije vidio. A supruzi je bilo malo čudno što izlazi tako kasno radnim danom, ali s obzirom na prirodu njegova posla, ništa nije pitala. A ni on o svom poslu nije ništa ikome govorio i na njemu nisi mogao vidjeti je li imao neke probleme ili nije, priča nam njegov brat. U kući je imao svoj radni prostor i često bi znao kasno izlaziti iz kuće, tako da to nije bilo jako čudno ili neuobičajeno.

- Ako bi se nekad i kasnije vratio kući, ne bi smetao supruzi jer bi spavao negdje drugdje u njihovom stanu i ujutro išao na posao. Zato joj ispočetka nije bilo čudno što ga nema, pa je nestanak prijavljen malo kasnije. Međutim, nije se javljao, što je uvijek činio kad bi kasnije dolazio kući - ističe Nenad.

Kaže da je tada otkriveno da u stanu nema njegova dva prijenosna računala na kojima je radio, a misli i da nije pronađen njegov pištolj. - Ne znamo je li tu večer ta dva laptopa uzeo sa sobom ili ih je uzeo ranije. A pištolj nije nosio sa sobom kući - tvrdi Nenad koji smatra da je njegova smrt povezana s poslom kojim se bavi.

- Sigurno je nešto otkrio. Uvjeren sam u to. Uvjeren sam i da se radi o nekom slučaju na kojem je radio dok je bio u Zagrebu. Naime, on već godinama radi u policiji, ali je neko vrijeme radio i kao menadžer u putničkoj agenciji Uniline. Ponovno mu se ukazala prilika da se vrati u policiju u ožujku 2018. i vratio se. Radio je u Policijskoj upravi zagrebačkoj te bi preko tjedna bio u Zagrebu, a za vikend dolazi kući. I onda se otvorilo mjesto u Puli u Policijskoj upravi istarskoj - priča nam Nenad za svog brata koji je bio znan kao vrhunski informatičar.

- Vjerojatno je u Zagrebu uhvatio neku veliku facu koja mu je stala na žulj i netko je otkrio da na tome radi. I ti očito ne prežu pred ničime. Vjerojatno su ga ucijenili s obitelji, jer njemu nisu mogli ništa - tvrdi nam Vjerov brat.

Vijest o samoubojstvu rovinjskog policajca s nevjericom su primili i njegovi poznanici, kolege i prijatelji. Da je ekshumacija nakon tako kratkog vremena iznimno rijetka i čudna mogli smo čuti i od odvjetnika koji se bave kaznenim zakonom. To je više iznimka nego pravilo, kažu nam.

Pulski odvjetnik Davor Štorga kaže kako svaka takva ekshumacija ukazuje ili na novu činjenicu koja nije mogla biti dostupna državnim tijelima, ili o propustu u postupku, a to može znati u ovom slučaju glavni državni odvjetnik koji ima saznanja o stanju ovakvog predmeta. Radi li se o propustu ili o novoj činjenici, sigurno zna više državno odvjetništvo koje je s takvim predmetima upoznato, a osobito jer se radilo o osobi iz sustava - kaže," donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa