komentar

Flegina izjava zaslužuje podršku: red letenja treba produžiti

0
Ilustracija (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Izjava eurozastupnika IDS-a Valtera Flega o potrebi širenja usluga jeftinih avio kompanija na zimske mjesece, a koju je izrekao u Europskom parlamentu na javnoj raspravi Odbora za turizam i promet, pun je pogodak i zaslužuje da ju svi podržimo.

„Zatražio sam od predstavnika niskotarifnih avio kompanija kao što su Ryanair, Eurowings i Blue Air, širenje dostupnosti njihovih usluga i na zimske mjesece - cijelu godinu. Mi smo u Istri svjedoci iznimno važne uloge tih avio kompanija u razvoju lokalnih ekonomija i manjih zračnih luka“, rekao je Flego (cijelu izjavu pročitajte ovdje) te time zagrebao u problematiku jeftinih avio linija, odnosno ograničenih koristi koje provincijski gradovi poput Pule (koja to nažalost u globalu ipak jest) od njih imaju.

Iako je korist koju hotelijeri i privatni iznajmljivači tijekom ljeta dobivaju nesporna, ostalo lokalno stanovništvo, naročito ono koje bi tim linijama možda Pulu napuštalo u svojstvu turista, od toga nema velike koristi. U top sezoni karte su skupe, a prihvatljive su samo u uskom periodu od mjesec prije i poslije sezone. Ne mogu svi svoj godišnji pozicionirati u travnju i listopadu, osim toga, uvijek se vrti istih par destinacija – bar kad je u pitanju pulski aerodrom a to su London, Bruxelles ili Frankfurt.

Moj je dojam da je logika tih linija da se na vrhuncu sezone pokupi vrhnje od zapadnoeuropskih putnika u potrazi za brzinskim mediteranskim ljetovanjem, dok smo mi lokalci osuđeni na kolaterale. Kada bi se red letenja uz prihvatljive tarife proširio na zimsku sezonu, kao što to predlaže Flego, ne samo da bi ovdašnji turizam donekle živnuo u tom kritičnom razdoblju, nego bi se Istranima koji ne žive od turizma, već sebe smatraju turistima, odškrinula vrata novih destinacija, barem posredno preko većih aerodroma.

Naime, paradoks je da se u daljnje susjedstvo ili relativno bliske, ali manje turistički razvikane države ne može doći jeftino avionom iz Pule, dok recimo Londonac može za neku smiješnu cifru skočiti na vikend u Bukurešt ili Odesu. Želi li međutim stanovnik Pule to isto, mora se truckati vlakom ili busom preko Budimpešte. Ili platiti ne baš povoljnu regularnu avionsku liniju iz Zagreba, često uz presjedanje.

Bilo bi idealno kad bi se istočne destinacije povezale jeftinim linijama s Pulom, ali ako to nije moguće, širenjem reda letenja prema standardnim destinacijama na zapadu, postiglo bi se barem to da i mi posredno osjetimo bilo nekih ukrajinskih, moldavskih ili rumunjskih pula. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa