Umag za deficitarna zanimanja prvi uveo stipendije od 30.000 kuna

0
 Slaviša Šmalc i Vili Bassanese
Slaviša Šmalc i Vili Bassanese

Svjesni smo činjenice da je na tržištu rada u našoj državi sve veća potreba za djelatnicima deficitarnih zanimanja, stoga je Grad Umag učinio iskorak te je, kao prvi grad u Republici Hrvatskoj, uveo stipendije od 30.000 kn za studente državljane Hrvatske, neovisno o njihovom mjestu prebivališta u RH. Ovom je mjerom Umag ponovno potvrdio visoku razinu promišljanja na području demografske politike i obrazovanja, te status grada pokretača razvojnih mjera na makro razini. Usmjerivši posebnu pažnju deficitarnim zanimanjima, Grad Umag je sustavno osmislio dugoročni plan zadržavanja navedenog kadra u našoj zajednici.

Navedene su novitete na konferenciji za medije 3. prosinca predstavili gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Slaviša Šmalc.

Cilj ove mjere je kroz postupak dodjele stipendija za deficitarna zanimanja osigurati dovoljan broj djelatnika koji će u narednom periodu raditi na zadovoljenju potreba svih građana našega grada. Za početak osigurat ćemo pet stipendija za pet deficitarnih kadrova za što ćemo osigurati 150.000 kuna godišnje, odnosno između 800 i 900 tisuća kuna do okončanja studija. Svi će studenti po završetku studija imati obvezu najmanje pet godina živjeti i raditi u našoj zajednici. Kroz cijelo to vrijeme osigurat ćemo im dodatne poticajne mjere, počevši od dodjele stana za vrijeme njihova rada tijekom svih 5 godina, pa do ostalih brojnih poticajnih mjera koje Umag već svojim građanima nad standardno omogućava. Time će se navedeni kadar motivirati da Umag odaberu kao svoj novi dom te u njemu ostanu živjeti i raditi.

Osim stipendija za deficitarna zanimanja, Grad Umag raspisuje i Javni poziv za dodjelu stipendija za izvrsnost, po već ustaljenoj proceduri. U okviru navedenog poziva, stipendirat će se 20 stipendista temeljem kriterija izvrsnosti, i to stipendijama u visini od 7.500,00 kuna do 16.000,00 kuna godišnje. Osim navedenog, Grad Umag će dodijeliti i 5 stipendija temeljem socijalnog statusa, odnosno studentima slabijeg imovinskog stanja, iznosom stipendije od 10.000 kn godišnje.

Ukupna sredstva predviđena za stipendije u 2020. godini iznose ukupno do 500.000 kn. Objava Javnog natječaja u planu je u mjeseca prosincu 2019., dok je potpisivanje ugovora planirano u siječnju 2020. godine.

„Stipendiranjem studenata deficitarnih zanimanja s područja cijele Republike Hrvatske, željeli smo napraviti iskorak te privući navedeni kadar u naš grad ne bi li cijeloj zajednici pružali još kvalitetniji i sigurniji život, život visokih standarada kojem se u Umagu kontinuirano teži. A, zajedno s našim studentima i njihovim izvanrednim uspjesima, polažemo temelje za sustav kako bi svi mogli odrastati, obrazovati se, raditi i živjeti u Umagu, našem gradu koji se iz godine u godinu razvija i raste.“ naglasio je Bassanese.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA-ŠANKIST/ICA / WAITER-BARTENDER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA / SKIPER/SKIPERICA - SKIPPER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA