U Istru je sa zimom stigla opasnost!

0
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Stigla je zima. Počela je sezona grijanja. Uvjet za miran i uspješan početak sezone grijanja je ispravnost sustava grijanja, što se može utvrditi jedino odgovarajućom kontrolom. Raznim odlukama o bavljanju dimnjačarskih poslova gradovi u Istri pozivaju na obvezu da se minimalno jednom godišnje izvrši kontrola dimnjaka i dimovoda na svim objektima na koje su priključeni uređaji za loženje bez obzira na vrstu goriva.

Oni koji to ne učine, ugrožavaju svoje ukućane ali i susjede u stambenim zgradama. Kontrole stručnih dimnjačarskih tvrtki se provode za zaštitu od požara i trovanja kao i sprječavanje većih materijalnih šteta, ozljeda i nedaj bože smrtnih posljedica.

Postoji sumnja da u istarskim starogradskim jezgrama, gotovo polovina dimnjaka prema važećim propisima nije ispravna. Uređenje dotrajalosti i njihovu zamjenu odnedavno uređuje i europska direktiva. Prije pet godina na snagu je stupila Uredba Europske komisije kojom je prodaja starih turbo plinskih bojlera zabranjena i moguće je kupiti samo novi kondenzacijski bojler, a novi se bojleri pak ne mogu priključiti na isti dimnjak već je potrebno adaptirati postojeći ili napraviti novi dimnjak. Iako kondenzacijski bojleri imaju višu cijenu, važno je napomenuti kako ugradnja novih plinskih bojlera donosi uštedu i do trideset posto ovisno o energetskoj kategoriji samog objekta. Osim sigurnosti, to je i štednja.

Požari dimnjaka i krovova kuća su najčešće zbog neodržavanog ložišta ili dimovodnog sustava. Do trovanja ugljičnim monoksidom može doći i zbog kvara na plinskom kotlu ako se koristi ta vrsta grijanja. Opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom u kućanstvima koja imaju peći na drva ili se griju na plin se stalna. Posebno su opasni neispravni bojleri i plinske peći te začepljeni dimnjaci, pa stručnjaci upozoravaju da prije svake sezone grijanja treba očistiti dimnjake i provjeriti ispravnost peći i bojlera. Dodatan rizik povećava i prisutnost uređaja za loženje koja su u prostorijama gdje je otežana dostava svježeg zraka. Uskoro počinje tradicionalno kolinje u Istri i tu treba biti oprezan.

Važno je napomenuti kako svaku promjenu načina grijanja vlasnici i korisnici objekata moraju prijaviti koncesionaru koji im održava i godišnje pregledava dimovode kako bi se čitav sustav grijanja prilagodio novom energentu.

U starogradskim jezgrama, nerijetko uzrok požara mogu biti i dotrajale električne instalacije. Mnoge starije osobe koje žive same, zbog onemoćalosti napuštaju tradicionalni ogrijev drvima i prijelaze na potrošnju raznim električnim grijalicama što trajno opterećuje i zagrijava elektro instalaciju a u starijim stanovima i kućama, osigurači nisu uredno servisirani ili zamjenjeni suvremenijim.

Počinje adventsko vrijeme, i Vaš doprinos može biti da „bacite oko“ na Vašeg starijeg susjeda ili susjedu, i pomognete na vrijeme savjetom i informacijom o mogućim opasnostima. U pet ujutro, kada gori je kasno... Zato oprez! Zima je stigla u Istru. (M.S./istragram.hr)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA