sponza u saboru

Država vodi više od 200 sporova protiv općina i gradova u Istri

0

"U ovom trenutku država vodi više od 200 sudskih sporova u Istarskoj županiji protiv općina i gradova radi utvrđenja prava vlasništva na nekretninama koje su u zemljišnim knjigama i katastru označene kao šume ili poljoprivredno zemljište, a na tim nekretninama su općine i gradovi upisani kao vlasnici temeljem pravomoćnih sudskih odluka koje datiraju još od početka 90-ih godina prošlog stoljeća, pa na ovamo“, kazao je Giovanni Sponza na početku svog današnjeg izlaganja o problemu s kojim se suočavaju općine i gradovi u sporovima s državom.

Istaknuo je kako na spomenute sudske odluke nadležna tijela Republike Hrvatske nisu ulagala pravne lijekove, smatrajući ih pravilnim i zakonitim, a tada je i Vrhovni sud u svojim odlukama stao na stranu općina i gradova. - Nažalost, posljednjih nekoliko godina sudovi temeljem tužbi Republike Hrvatske mijenjaju ustaljenu sudsku praksu i sada prihvaćaju tužbene zahtjeve države, što dovodi do toga da se općinama i gradovima oduzima vlasništvo na nekretninama koje su već stekle.

Napomenuo je kako su općine i gradovi, u skladu sa zakonom, raspolagali dijelom tih svojih nekretnina te dobivena sredstva od prodaje koristili za svoj razvoj, a da država sada zahtjeva povrat tih sredstva tužbama. Dodao je i kako ovakvo mijenjanje dugogodišnje sudske prakse, kao i tumačenje odredaba Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu na ovakav način, povlači za sobom katastrofalne posljedice i počinje dovoditi do financijskog sloma općina i gradova.

Saborski zastupnik IDS-a upozorio je kako nije riječ o pukom izražavanju nezadovoljstva od strane općina i gradova zbog gubljenja imovine u sudskim postupcima, već kako je riječ o teškim posljedicama kao što su velika pravna nesigurnost čime bi se iznevjerilo povjerenje građana i investitora u općine i gradove. Dodao je i to kako država postavljanjem zahtjeva za isplatom ogromnih novčanih iznosa koje su općine i gradovi uprihodovali raspolaganjem nekretnina na zakonit način, zapravo pridonosi financijskom krahu općina i gradova. Također, napomenuo je da će općinama i gradovima, ako ostanu bez nekretnina koje imaju u svom vlasništvu, biti onemogućen daljnji razvoj.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RECEPCIONAR/ RECEPCIONARKA - RECEPCIONIST

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/ICA NA SPORTU

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA-ŠANKIST/ICA / WAITER-BARTENDER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA