Daus Plenkoviću: 'Poštovani premijeru, ja u kope, Vi u špade'

0

Na današnjem aktualnom prijepodnevu u Saboru, zastupnik IDS-a Emil Daus rekao je premijeru Plenkoviću kako su u Hrvatskoj Europski fondovi ispolitizirani i to u dijelu koji se tiče dodatnog bodovanja prema teritorijalnoj pripadnosti, odnosno ne dobivanja bodova zbog veće razvijenosti te dodao kako nije korektno da kvalitetni projekti nekih općina i gradova ne prolaze, dok prolaze projekti manje kvalitete i manjeg razvojnog učinka zbog njihove teritorijalne pripadnosti, odnosno stupnja razvoja.

- Jeste li uvidjeli svoju pogrešku i da li Vlada planira ukloniti razvijenost i teritorijalnu pripadnost nekog grada, općine ili županije kao kriterij bodovanja projekata na europske fondove, odnosno da li će se napokon početi projekti bodovati po njihovoj kvaliteti i učinku kojeg će imati nakon provedbe i ako je odgovor da, zanima me kada“, upitao je Daus.

Premijer Plenković u svom obraćanju nije dao nikakav konkretan odgovor na postavljeno pitanje, već je okrenuo raspravu u drugom smjeru.

- Kako bi mi u Istri rekli, ja u kope, Vi u špade, rekao je Daus premijeru te dodao kako iako shvaćamo kontekst, ne možemo prihvatiti činjenicu da se propisima ove zemlje onemogućava svima jednako pravo na korištenje europskih sredstva.

Naveo je kako nitko nije protiv da se pomogne slabije razvijenima, ali ne ovako, na štetu drugih.

Istaknuo je kako ovo nije decentralizacija o kojoj svi pričaju i vole pričati, već je ovo primjer centraliziranog donošenja odluka gdje se umjetno pokušava nešto stvoriti, a znamo iz bliže i dalje prošlosti da sve što se stvara na jedan umjetan način propada.

- Ovo je zapravo stvaranje podjela i politizacija europskih fondova, stoga moramo shvatiti da ukoliko europske fondove želimo uspješno koristiti, moramo ih depolitizirati,  zaključio je Daus svoje izlaganje.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KONOBAR / ICA - ASSISTANT WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK /ICA - KITCHEN WORKER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA