Društveno poduzetništvo jedna od tema na Info danima

0
Teo Petričević
Teo Petričević

Društveno ili socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj posljednjih je godina, zahvaljujući ponajviše inicijativama civilnog društva, u stalnom porastu. Najviše društvenih poduzeća usmjereno je još uvijek na pružanje socijalnih usluga, ali postoje brojne mogućnosti područja djelovanja i dobri primjeri društvenih poduzeća koja zapošljavaju veliki broje ljudi i ostvaruju visoke prihode. Važno je i u društvenom poduzeću ostvariti dobit, poslovati sa zaradom, no ta se dobit vraća zajednici otvaranjem novih radnih mjesta ili ulaganjem u društvene i socijalne usluge koje podižu razinu kvalitete života. Statistike o prihodima koje donosi socijalno poduzetništvo teško je mjeriti jer njihov prvi cilj nije gomilanje dobiti, nego održivi razvoj i rast. No, prema podacima iz 2015. godine, od prodaje svojih roba i usluga na tržištu razne udruge u Hrvatskoj 2015. ostvarile su 943.551.875,00 ukupnog prihoda. Primjeri najbolje opisuju na koji je način moguće razviti društveno poduzetništvo. Dobar primjer je Udruga invalida Križevci koja je 2018. godine otvorila tvornicu čokolade Hedona u kojoj su osobe s invaliditetom većina zaposlenika, a sva se dobit ulaže u razvoj njihovih kompetencija i povećanje kvalitete života. Još jedan dobar primjer je i Udruženje Baranja iz Bilja koje proizvodi začinsku mljevenu papriku “Baranjka”. Uzgoj paprike povjeren je socijalnoj zadruzi Ruke koja zapošljava žene žrtve obiteljskog nasilja, ali dio uroda otkupljuje se i od obiteljskih malih gospodarstava. Delikatesna mljevena paprika “Baranjka” brendirala se kao suvenir hrvatskog kraja čija je tradicionalna kuhinja nezamisliva bez tog začina. Nama bliži primjer je društveno poduzeće "Punkt", prva i jedina u Hrvatskoj tržišna tvrtka koja je nastala kako bi generirala radna mjesta za osobe s invaliditetom uključujući i apsolutno marginalizirane na tržištu rada osobe s intelektualnim poteškoćama. Djeluju kao zalogajnica (restoran) i catering s dostavom, te kao tvrtka za održavanje i ispomoć u uređenju okućnica, vrtova i poljoprivrednih površina. Također nude usluge ispomoći u sezonskim poljoprivrednim radovima.

Društveno poduzeće je oblik komercijalnog poduzeća u kojem su vlasništvo, upravljanje i raspodjela bogatstva ravnomjerno raspoređeni, što u širem kontekstu doprinosi stvaranju pravednijeg društva. Osnovne vrijednosti društvenog poduzeća odnose se na pravičnost u vlasništvu i raspodjeli bogatstva, jednakim mogućnostima sudjelovanja, solidarnosti s ljudima širom svijeta, poštenju u ostvarenju ciljeva, otvorenosti poslovanja te ravnoteži između tržišnog poslovanja, društvene odgovornosti.

Zbog važnosti razvoja većeg broja društvenih podueća u Istri, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva organizira u suradnji sa HGK Županijskom komorom Pula, okrugli stol na temu „Društveno poduzetništvo u Istri“, koji će se održati u petak, 29. studenog 2019. u prostoru velike sale HGK - Županijske komore Pula. Na okruglom stolu će sudjelovali renomirani stručnjaci iz tog područja, predstavnici akademske zajednice, civilnog sektora, javne uprave i poslovnog sektora: Jasna Jaklin Majetić (HGK), Teo Petričević (ACT grupa), Milan Medić (LAG Vallis Colapis), Peter Fabjan (Ekonomija zajedništva), Kristina Afrić Rakitovac i Violeta Šugar (profesorice na FETu), Helga Možé (Zaklada Istra), Mihaela Zubić (Tekop nova), Danijela Maružin (Punkt) te drugi sudionici predstavnici organizacija civilnoga društva.

Cilj ovog okruglog stola je okupiti dionike važne za proces razvoja društvenog poduzetništva u Istri, kako bi sagledali trenutnu situaciju u Hrvatskoj kao i situaciju na lokalnom nivou, te trendove u Europi te kako bi oblikovali nekoliko konkretnih prijedloga koji mogu pomoći u poticanju i razvoju podrške za razvoj društvenog poduzetništva.

Dan prije, u četvrtak, od 12:00 do 16:30 Teo Petričević iz Čakovca održati kratku radionicu: Poduzetništvo neprofitnih organizacija / Start up društvenog poduzeća. Teo je direktor ACT grupe - prvog hrvatskog konzorcija društvenih poduzeća. Osim što upravlja organizacijom, također je i voditelj nekoliko strateških i razvojnih projekata. U široj je javnosti prepoznat kao stručnjak za društveno poduzetništvo i društvene inovacije, s više od petnaest godina poduzetničkog i predavačkog iskustva.

Edukacija će se održati u Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) u Puli. Ova se edukacija održava u sklopu SOS projekta koji provodimo zajedno sa Gradom Pula, udrugom Alumni FET, Zakladom Slagalica a financira se iz Europskog socijalnog fonda. A više informacija i link za prijavu možete pronaći na www.civilnodrustvo-istra.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa